Burgare och Studiobärs på Vigårda - våra favoritkombos

, , Inga kommentarer

Melker Anderssons snabbmatskedja Vigårda är utmärkt för en bra men billig burgare och nu kan man också få sig en bra bärs till sin burgare. På Vigårdas första restaurang vid Mood-gallerian i Stockholm hittar man bland annat Beer Studios öl. Vi provade igenom deras tre olika nötköttsburgare till Beer Studios olika öl och var rörande överens om vilka kombinationer som var bäst.

Vigårdas koncept är att man ska kunna glida in på en bra burgare till lunch, middag och all tid däremellan utan att det ska behöva kosta särskilt mycket. Burgarna går på mellan 75 och 90 kronor och då ingår både valfritt tillbehör och sås. Däremot får man köpa till en dricka, men det blir alltså inte särskilt mycket dyrare än att gå på en av de stora hamburgarkedjorna. För det lilla extra får man mycket i kvalitetsväg. Dessutom kan man alltså få sig en bra svensk hantverksöl till sin burgare.

Jag besökte Vigårdas originalrestaurang vid Mood-gallerien på Regeringsgatan i Stockholm och tillsammans med den före detta Pressklubben-bartendern Staffan som numera jobbar på Beer Studio och Vigårdas kökschef provade jag igenom deras tre nötköttsburgare med de olika ölen. De har också varianter med kyckling och fläsk samt en vegetarisk burgare, men de lämnade vi därhän denna gång.

I öluppställning fanns Remix Unfiltered Lager, Red Riff Red Ale, Long Play Pale Ale, Spin Back IPA och One. Till deras enklaste burgare, Cheddar & Bacon, som är toppad med just cheddar, bacon och de klassiska grönsakerna var Remix den klart bästa matchningen. Burgaren sköljdes ner fint och ölets smaker lyftes två snäpp. Ölet fick både klarare och starkare smaker där dess allra bästa sidor lyftes.

Vigårdas originalburgare är något mer vågad med en topping av cheddar, syrad rödlök och långkokt chiligryta. De lite kraftigare smakerna krävde förstås en tyngre öl med mer beska och här var det Spin Back IPA som hittade hem med en snygg matchning. De mustiga smakerna i chilin lyftes samtidigt som humletonerna blev tydligare. Beskan och fylligheten i ölet var precis rätt för att möta burgaren.

En burgare vid namn Bistro är en modernare tolkning med tryffelmajonnäs, bacon, gruyere och karamelliserad lök. Red Riffs maltiga smaker med karamelliserade toner blev överlägsen vinnare till denna burgare, där karamelliseringen i öl och mat smälte ihop till en brygga för smakerna. Enkelt och vackert!

Till efterrätterna hittade den nya stouten Sputnik Krisis en kompis i tiramisun medan hallonpannacottan hade svårt att hitta något bra möte i någon av ölen. Något överraskande blev det däremot en väldigt bra matchning mellan Spin Back och en key lime cheesecake.

Min rekommendation till en förstagångsbesökare på Vigårda blir därför en originalburgare med en Spin Back i glaset, där man sparar några klunkar till en key lime cheesecake.


Kvällen gick sedan vidare till Bishops Arms Folkungagatan där Beer Studios grundare Darren Packman höll till med en liten tap takeover. Jag passade på att smaka deras nya session lager som är kryddad med limeskal. Resultatet var mycket friskt och fräscht. Härligt aromatisk och tydligt påminnande om en öl som aromhumlats med nya-världen-humle.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar