Ölrecension: Jackdaw/Alvinne Kongero Saison

, , Inga kommentarer

Det är inte alla öl som blivit sjungna för under sin bryggning och dessutom igen under sin premiärservering, men den äran fick Kongero Saison. Egentligen inte så konstigt eftersom samarbetet som ligger bakom ölet kom till genom en kör, som också gett namn åt ölet. Det var nämligen genom kören Kongero som Jackdaw och Alvinne kom i kontakt med varandra. Så här smakar ölet.

Ölen har en dubbel koppling till kören Kongero då den också är gjord för att uppmärksamma deras 10-årsjubileum. De själva uppmärksammade alltså både bryggdagen och premiärdagen med en varsin konsert. Jag har vart på några bryggeribesök men den dagen då Kongero bryggdes var det första gången jag fick höra livemusik i ett bryggeri. En upplevelse i sig må jag säga.

Efter många om och men har Kongero också exporterats till Belgien vilket är en fin fjäder i hatten för lilla Jackdaw. De flaskor och fat som blev kvar i Sverige finns sedan en tid tillbaka på utvalda pubar i framförallt Uppsala och Stockholm.

Den kontinuerligt humlade saisonen är en lättdrucken historia som har en mycket välavvägd doftprofil som sätter balansen mellan fruktiga estrar och kryddiga fenoler riktigt fint, med en lätt humletwist dessutom. 

Humlen är något tydligare i smaken där den fyller ut smakspektrat fint men är trots allt ändå ganska tillbakadragen. En smakfull, lätt syrlighet gör estrarna och fenolerna sällskap. Tillsammans med en lätt brödighet från malten är associationen till ett ljut surdegsbröd inte långt borta. Avslutningsvis kommer en beska som tilltar i styrka en bit in i eftersmaken innan den glider undan igen. 

Det här är behagligt och mycket lättdrucket men saknar lite nyansering för att nå de högre höjderna. Lite mer tryck i de avslutande smakerna hade också gjort ölen gott, nu känns det som att vissa smaker försvinner lite för snabbt. Överlag en klart godkänd saison som skulle kunna vara särskilt tilltalande för de som är nya för stilen, eller för vem som helst en varmare dag än denna.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar