Klassöl i fasta: Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes

, , 1 kommentar

Vi fortsätter uppmärksamma grymt bra öl som finns i fasta sortimentet med en titt veteölshyllan. Under dess första livstid, som oktoberfestöl mellan 1916 och 1944 gick den under namnet Georg Schneider's Wiesen Edel-Weisse, men sedan den återupplivades 1999 känner vi den som Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes. Nu tillhör den det bästa man hittar i stilen, inte bara på Systembolaget utan i hela världen.

Mein Grünes bryggs på lika delar vetemalt och kornmalt och kryddas med Cascade och Hallertau. Allt är dessutom ekologiskt odlat. Cascadehumlen är förstås en modern anpassning av det gamla receptet. Med sina 6,2 % är den något starkare än de hefeweisse vi vanligtvis ser, men inte desto mindre fräsch för det. 

Balansen mellan skumbanan, nejlika, tuggummi och brödighet är superbt inprickad. Bananestrarna finns där men tar inte så mycket plats att ölen upplevs som söt eller kladdig. Nejlikatonerna ger ölen nyans utan att bli stickiga. Samma sak med tuggummitonerna. De brödiga tonerna är något större än i en lättare weissbier men blir inte tunga.

Och så finns där en lätt humlefräschör, som man först inte riktigt tänker på. Den är nämligen så väl integrerad i de mer typiska weissbiersmakerna, men samtidigt bidrar med så mycket extra i det lilla. För någon humlebomb är det ju såklart inte, men det som finns där gör mycket för att lyfta ölet en till nivå utan att det för den sakens skull känns som något annat än en klassisk weissbier.

För mig är det en klar favorit bland veteölen vi har att få tag på i Systembolagets fasta sortiment, men jag är inte ensam om att gilla den. Ölet ligger också på tionde plats på Ratebeers lista över bästa hefeweizens. En garvad weissbierdrickare skulle kanske påstå att man hittar de bästa weissbieren på plats i Bayern, och det ligger något i det. Många bryggerier i de trakterna skickar inte sin öl särskilt långt så att det finns bra grejer som inte når hit vore ingen överraskning. Dessutom är weissbier också en sådan öltyp som smakar bäst färsk. Att vi får "nöja" oss med Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes är ändå något vi ska vara glada över. Det är trots allt en weissbier i världsklass.

1 kommentar:

  1. nja weihenstephaner hefe weissbier tycker jag är klart bättre, finns på fasta sortimentet. Att du inte ens nämner denna öl när du pratar weissbier tycker jag är lite märkligt. Weihenstephaner hefe är kanske den mest prisvärda kvalitetsöl som finns på bolaget.
    http://www.beeradvocate.com/beer/profile/252/731/

    Tack annars för en trevlig ölblogg

    SvaraRadera