Belgoträffen 2016

, , Inga kommentarer
Hanna Måhl och Peter Klötz tog hem guld i folkets val med sin HopSpook
Årets Belgoträff har kommit och gått (och gott). I en utsåld hall på Fyrishov i Uppsala tävlade omkring 90 utställande öl om publikens och domarnas gunst, vilket var nytt rekord. I helt vanlig ordning var det gott om god öl och det måste ha varit mycket svårt för domarna att utse sina medaljörer.

Liksom ifjol höll Belgoträffen till i den rymliga Hall C på Fyrishov och återigen blev det alltså slutsålt. Jämfört med i fjol hade rektangeln med bryggarbord ställts upp lite smalare vilket gav mer plats för besökarna att flanera runt. Lite konstruktiv kritik är dock på sin plats. Arrangemanget är nu så stort att man bör kunna ha en organiserad garderob istället för en fri, obevakad garderob. Där blev det nämligen något av ett kaos. När BelgoDeli i år inte var på plats med sin ostbricka uppstod något av ett hål när man inte kunde få sig något lätt att stoppa i magen inne i själva utställningshallen.


Något försök att prova igenom alla gjorde jag aldrig utan gick på sånt som verkade intressant. Bland de dryga 40 smakproven var det dock några öl som var utom tävlan som satte de bästa intrycken. Göteborgsbryggaren Fabrikör Ekstedt hade nämligen med sig en storflaska vardera av några utvalda godbitar som öppnades en gång i timmen. Finfina kloner av XX Bitter och Guldenberg samt ett helt gäng härliga surisar. Hatten av till dig, Fredrik!

Fabrikör Ekstedt i egen hög person
En av mina favoriter var Hopspook. Det var dagens första öl för min del och efter att jag provat den gav jag den omdömet "bäst hittills", vilket var skämtsamt då men som sen stod sig bra. En annan favorit var den Bordeauxfatlagrade EVA som smakade himmelskt fint med tydliga toner av såväl rödvin som ek.

Det här var elfte gången för Belgoträffen och det är nu något av en institution i bryggarsverige. Efter tio år vid rodret har Jakob Carlström lämnat huvudansvaret vidare och det är väl därför på sin plats med ett stort tack till Jacob för hans arbete med detta. Samtidigt är det förstås också läge att visa sin uppskattning för alla andra som har varit med och arrangerat träffen genom åren. Ni är guld värda!

Medaljvinnarna blev:
Lätta gruppen, folkets val
Guld - Hopspook IPA av Peter Klötz och Hanna Måhl
Silver - Abbatia, Winter Bier av Hugo Bergman och Fredrik Sandberg
Brons - Odd Behaviour av Albin Larsson

Lätta gruppen, domartävlingen
Guld - Black Pepper Blonde Zombie of Hops av Scandinavian Zombie Brewery / Emil Hillung
Silver - Out of Brett Season av Mikael Josefsson
Brons - Starborval av Niklas Stenlås och Gustav Dominicus


Tunga gruppen, folkets val
Guld -  Bastard Kriek av Claes o Pernilla Eliasson
Silver - En Mörk Historia av Torbjörn Andersson och Thomas Bull
Brons - Belgian Blue av Maarten Vanwildemeersch och Johan Holmdahl

Tunga gruppen, domartävlingen
Guld - En Mörk Historia av Torbjörn Andersson och Thomas Bull
Silver - Fermentörernas Dö! Väl! av Martin Jonsson, Magnus Vasilis och Jonas Wetterlundh
Brons - Belgian Blue av Maarten Vanwildemeersch och Johan Holmdahl

Skiljegränsen mellan tunga och lätta gruppen gick vid 7,5 %. Bland domarna återfanns bland annat SBWF:s gamla ölhuvuddomare Jan-Erik "Janko" Svensson.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar