Pilsner Urquell köps av Asahi

, , Inga kommentarer
När AB-InBev köpte SAB-Miller stod det klart att flera av SAB-Millers europeiska bryggerier skulle behöva säljas vidare för att köpet skulle kunna godkännas av konkurrensdomstolar. Det är nu klart att japanska Asahi köper upp flera av dessa, inklusive Pilsner Urquell, för en total köpesumma av drygt 70 miljarder kronor.

När det stod klart att SAB-Miller skulle behöva sälja Pilsner Urquell drog spekulationerna kring potentiella köpare genast igång. Stora europeiska ölföretag som Carlsberg och Heineken avskrevs mer eller mindre på en gång eftersom de skulle stöta på samma hinder som tvingade SAB-Miller att sälja, nämligen att deras marknadsandel skulle bli för stor.

Det spekulerades visserligen i att något stort investmentbolag eller kanske en tjeckisk pensionsfond skulle köpa Pilsner Urquell, men spekulationerna med lägst odds kretsade kring Asahi som vill expandera på marknaderna utanför Japan och redan har köpt Peroni och Grolsch. Igår visade det sig vara helt riktiga spekulationer när det avslöjades att det japanska bryggeriföretaget köper flera av de europeiska bryggerierna i SAB-Millers portfölj, bland dem Pilsner Urquell, för totalt omkring 71 miljarder kronor. 

Vad som händer med Pilsner Urquell återstår att se men inget tyder på att det skulle bli några skillnader mot tidigare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar