Ölrecension: Ångkvarn/Eskilstuna/Knäppingen Triple IPA

, , Inga kommentarer

Tre bryggpubar i Mälardalenområdet har gått ihop och tillsammans bryggt en trippel-IPA som har haft premiär i eftermiddags. Det är Eskilstuna Ölkultur som tillsammans med de mer nystartade bryggpubarna Bryggeriet Ångkvarn från Uppsala och Knäppingen Spiseri & Bryggeri från Norrköping som står bakom ölet. Jag har gett mig ut och recenserat ölet!

När jag håller provningar och föredrag om öl brukar folk alltid fråga vad skillnaden på IPA och dubbel-IPA egentligen är. Det enkla svaret är att det är mer humle och mer malt i en dubbel-IPA, vilket ger ett starkare och ännu mer humlearomatiskt öl. Skillnaden på en dubbel-IPA och en trippel-IPA är densamma, mer malt och mer humle. Likaledes är en trippel-IPA ännu starkare, men de brukar inte ge samma förändring i humlearom. Istället brukar trippel-IPA snarare ha gå tillbaka något åt malthållet i sin smakbalans mellan malt och humle.

Så också i den Triple IPA som Eskilstuna Ölkultur, Bryggeriet Ångkvarn och Knäppingen Spiseri & Bryggeri gjort tillsammans och som de släppt simultant idag på sina respektive bryggpubar. Trots att den är humlad med enorma 37 gram humle per liter, av sorterna Citra, Chinook och Eldorado, är malten framträdande.

Humlen är inte på något vis tillbakatryckt, utan är snarare fyllig på ett sätt som man nästan bara hittar i trippel-IPA men den är inte så dominerande som den kan vara i en riktigt humlefouserad DIPA. Den har framförallt toner av citrus men också en touch av tallbarr och en lättare exotiskt fruktighet. Dessa smaker samspelar bra med smaker som kommer från pilsnermalten, vetemalten och carablondmalten. 

Trots de 12 % har inte smaken inte samma djupa maltighet som till exempel ett barley wine tenderar att ha, utan har en mer rättfram ton av kola och en fyllig brödighet. Det följs av en lätt sötma och avslutar i en bra beska.

Den fina beskan tillsammans med att maltigheten inte är särskilt djup gör att man gärna tar en klunk till direkt. Jag hade inga problem att sänka min halvpint på bara några minuter. En aning farligt med en öl på 12 % kanske men det är förstås upp till drickaren att hantera. 

Som så typiskt för stilen blir det på gott och ont något av ett mellanting mellan DIPA och barley wine. Det vill mycket på en och samma gång, och tar ingen hänsyn till att less ibland is more. Det blir därför ett öl som är begränsat sett till vilka tillfällen det passar in i.

Ölet är tillgängligt från och med i eftermiddags på de tre bryggeripubarna samt på en del andra pubar runt om i landet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar