Test av Systembolagets glutenfria öl

, , Inga kommentarer

Om man inte bör eller vill inmundiga gluten är det förstås lite jobbigt att vara intresserad av öl. Det finns dock fler öl än någonsin på Systembolaget som klassas som glutenfria. Jag har testat de som finns i det fasta sortimentet samt ett som finns i mitt lokala sortiment för att se hur det glutenfria läget är.

Urvalet är baserat på de öl som finns i Systembolagets fasta sortiment, samt i lokalsortimentet i Uppsala där jag bor, och är klassade som glutenfria av Systembolaget. Gränsen går vid 20 ppm gluten, dvs 20 mg/kg. Tänk på att du kan reagera även på dessa öl om du är väldigt känslig mot gluten. Det kan finnas fler öl som ligger under 20 ppm men som av olika anledningar inte listas som glutenfria av Systembolaget.


Estrella Daura Damm
1532, Spanien, 33 cl, 17 kr, 5,4 %
Begränsat maltig, lätt smak utan några vidare humletoner. Mjuk och något söt. Utan felsmaker men förbannat tråkig.

Zatec
1550, Tjeckien, 33 cl, 18,90 kr, 4,5 %
Något konstlad smak, med en något oangenäm maltsmak. Humlen är pigg och kryddig men återhållsam och räcker inte till för att rädda det här ölet.

Coppersmith's The Pawn's Non-Gluten Pilsener
1362, Sverige, 33 cl, 19,90 kr*, 5,2 %
Mycket humlig med behagligt fruktiga toner. Nästan ingen maltkropp, men humlen upplevs ändå inte som för mycket. En liten vegetabilisk smak som stör men annars än god om än inte särskilt balanserad öl.

Mikkeller American Dream Glutenfri
1282, Int. märke, 33 cl, 20,90 kr, 4,6 %
Lite "smutsigt" humlig och med allt för stark beska. Maltsmaken är svår att ens uppfatta. Ger ett väldigt obalanserat och rentav slarvigt intryck.

Mikkeller Peter, Pale & Mary
1206, Danmark/Belgien, 33 cl, 24,90 kr, 4,6 %
Kexig maltsmak med fruktiga undertoner samt en fruktig humlesmak som upplevs balanserad. Humlen är dock något trött och kanske är det därför som det känns som att ölen inte riktigt håller ihop hela vägen.

Slottskällan Freedom IPA
31035, Sverige, 33 cl, 22,40 kr, 6,5 %
Har varit bra vid tidigare test men den här flaskan har infekterats och innehåller mer jäst än det som bryggaren har tillsatt och har därmed också fått smaker som inte hör hemma. Därför blir det ingen vidare recension av denna.

Testets vinnare blir Coppersmith's The Pawn's Non-Gluten Pilsener.

Man kan sammanfatta detta med att läget har blivit bättre än för bara några år sedan då det bara fanns en eller två glutenfria öl på Systembolaget. Ändå är både kvalitet och bredd på efterkälken fortfarande. Det är bara ljusa öl omkring 5 % där variationen främst ligger i hur mycket utrymme humlen får och vilka sorters humle som används. Variationerna i jästkaraktär, maltkaraktär och alkoholstyrka är mycket små jämfört med det spektrum som finns i hela sortimentet. Även om det finns några ljusglimtar relativt sett när man ser till kvaliteten är det inget som uppnår de högre nivåerna.

Expanderar man urvalet till att inkludera lokalsortimentet och beställningssortimentet blir urvalet något bredare men utifrån min tidigare erfarenhet av de ölen är det få öl som är av någon nämnvärd kvalitet. Även här är det Coppersmith's man bör satsa på som har en Imperial IPA och en Session IPA i lokalsortimentet.

Sammantaget är min bedömning av det glutenfria sortimentet att jag helt enkelt skulle hålla mig till vin, cider och sprit om jag inte kunde inta gluten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar