Klassöl i fasta: Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

, , 1 kommentar

Bambergs stolthet och världens kanske mest kända rauchbier är tillbaka i fasta sortimentet. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzens snirkliga etikettext och charcuteriliknande arom är själva sinnebilden av en rauchbier för de flesta som känner till ölstilen. Det är i mitt tycke också en av de allra bästa bland de som produceras året om och en öl som jag är väldigt glad över att den är tillbaka i fasta sortimentet igen efter ett litet uppehåll.

Rökt skinka, bacon och charcuterier i en öl? Ja, det stämmer. Det kommer av att malten har rökts över bokved, vars delikata arom blir kvar i ölet. Och gott är det!

Aecht Schlenkerla Raucbier Märzen är en av de första öl jag minns. Pappa hade fått den av någon men var inte särskilt förtjust i den själv och lät mig prova den, nyfiken som jag var på öl redan i de övre tonåren. Det var inte kärlek vid första ögonkastet men jag förstod redan då att det var något speciellt. Det som verkligen fick mig att älska den var när jag något år senare drack den till en grillad fläskkotlett. 

De karamelliga tonerna som grundölet har går superbt ihop med de rökiga smakerna som verkligen drar åt rökt skinka. Det är också den kombon som funkar så oerhört bra ihop med fläsk. Karamelltonerna gifter sig direkt med stekytan och att rökiga smaker funkar med fläsk skriver väl de flesta upp på, men om man dessutom har grillat fläsket så det får en egen rökig touch av det blir det dubbelt giftermål och änglakörerna börjar stämma upp i gommen.

Rollen som matöl är där Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen verkligen skiner, och den passar till många fler rätter än bara grillade fläskkotletter, men den funkar också fint på egen hand. Tack vare rökigheten är det också en öl som räcker längre i glaset än många andra öl kring 5 %. Förhoppningsvis är det också en öl som stannar kvar i sortimentet den här gången. 

Gillar du smaken på den här? Pröva då också deras andra öl om ni ser dem. Jag rekommenderar särskilt Urbock, Eiche Doppelbock och Fastenbier, som alla dessutom dyker upp på Systembolaget då och då. Prova även grannbryggeriet Spezials olika öl, som dock är lite sällsyntare i Sverige.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson6 december 2016 kl. 09:13

    En av mina favoriter bland rök ölen. Kul att den är tillbaka i Systembolagets fasta sortiment. Hoppas att den stannar där för gott.

    SvaraRadera