Brewskival gjorde det igen

, , Inga kommentarer

Ifjol utsåg jag Brewskival till årets svenska ölhändelse. När jag då skrev om festivalen varnade jag för att det kunde bli smått ångestframkallande att läsa min artikel om den om man inte var där. Den varningen får jag utfärda igen, för Brewskival har definitivt gjort det igen.

Med fjolårets unisona hyllningar från ölmedia, besökare och bryggare i ryggen, tillsammans med att man i år nästan dubblat antalet bryggare, och därmed fått in ännu fler hajpade bryggerier, trodde jag att man skulle få en större andel ölnördar i publiken. Det skulle i sin tur kunna riskera att den avslappnade stämningen inte skulle kunna uppnås i år.

Nog var det också lite större andel ölnördar i år, i den nästan dubbelt så stora publiken, men stämningen behölls ändå. Vädret skötte sig i stort sett fint även i år med uppehåll och hyfsade temperaturer, tillräckligt för att det skulle vara bekvämt i shorts. Det var bara precis i början av det avslutande, nedbantade söndagspasset som det kom en ordentlig skur men det vägdes upp av strålande solsken resten av dagen.

En stor skillnad var dock att publiken var lite törstigare i år. I kombination med att arrangörerna inte förutsett det blev resultatet att det vid sextiden på lördagspasset var slut på nästan alla utställares öl. Av över sjuttio bryggerier var det bara ett tiotal som hade öl kvar under passets sista två timmar, och dessa blev det då också en hel del kö till.

Köer för öl såg jag annars bara till Trillium och Other Half i början av lördagspasset, och till Omnipollo något senare. Mycket befriande! Mer köer var det däremot till de olika matvagnarna. Förutom till de som sålde havskräftor, vilket var lite konstigt då det utan tvekan var de bästa kräftor jag någonsin ätit. Med det sagt är matköerna ändå något som är värt att kritisera. Frågan är väl om lösningen är fler matvagnar eller högre serveringstempo i dem.

Även vattnet var ett problem, åtminstone under fredagen då man var tvungen att köpa flaskvatten för att få i sig vatten. Det ordnades till lördagen då sköljstationerna även hade utrustats med vattenkranar. Det lär inte vara ett problem nästa gång.

Jag tänkte återkomma med ett separat inlägg om de bästa ölen på festivalen men man kan lugnt konstatera att det var hög medelnivå, med en bra mix av crazy, så som Malmös Gatorade-öl, riktigt bra urval från bryggeriernas standardöl, så som Pipeworks Ninja vs Unicorn och med inslag av högkvalitativ öl i klassiska stilar, främst representerat av Nils Oscar och Nynäshamn. Med uppskattningsvis 200 öl per dag fanns det ändå tillräckligt för var och en att plocka ut vad man trodde var russinen i kakan baserat på sin egna preferenser.

Det där med att nästan alla bryggeriers öl var slut två timmar innan stängning på lördagen träffade jag en som var riktigt upprörd över. För egen del tyckte jag faktiskt inte att det var någon katastrof, även om det såklart hade varit bättre om det hände med en halvtimme kvar istället. Men vid det läget hade man kunnat välja från ett stort smörgåsbord av öl i sex timmar och det var ju ingen öl som ingick i entrén så det var inte som att man inte fick valuta för pengarna.

Antagligen är även det något som fixas till nästa gång, men det är också en risk som finns med den här typen av festivalkoncept vilket man får ha med i beräkningen som besökare. I gengäld får man ett koncept som för både bryggare och besökare är överlägset alla andra typer av ölfestivaler jag har stött på. För det är inte bara besökarna som verkar ha varit nöjda. Alla bryggare jag pratade med är också grymt nöjda med att vara med på en sådan här festival. Skillnaden mot den gamla skolan av ölfestivaler är monumental för dem, vilket inte minst märks på att flera tunga svenska bryggerier väljer att avstå SBWF i år, medan samma bryggerier är lyriska över att ha varit med på Brewskival.

Nöjdare utställare leder i längden också till nöjdare besökare. Och däri kan man ana en viktig del av Brewskivals framgångsrecept. Den anordnas av folk som förstår sig på hur man gör en festival där utställarna tycker det är roligt att vara med.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar