Inför Brewskival

, , Inga kommentarer

Till helgen drar Brewskival igång, i år med 74 bryggerier vilket är nästan dubbelt så mycket som ifjol. Premiäråret var en succé så man kan gissa sig till att denna andra upplaga kommer att dra till sig ännu mer folk än de 3200 som besökte festivalen förra året. För min del var Brewskival förra årets bästa ölhändelse alla kategorier så jag ser verkligen framemot ett återbesök.

Även i år blir Brewskival en utomhusfestival. Den rådande väderleksrapporten pekar mot att det inte blir riktigt samma värmebölja som ifjol, men åtminstone hyggligt torrt och inte alltför varmt. Nytt för i år är att man förutom de två ordinarie festivalpassen på fredag och lördag också har ett specialpass, hang-over day, på söndagen med 20 kranar bemannade av volontärer snarare än bryggare, där man serverar den öl som blivit kvar och lite extra öl från Brewski. Liknande koncept finns på en del ölveckor i USA och man kan ju gissa att de tagit lite inspiration därifrån. Jag har själv varit på en liknande grej i Tampa och det är riktigt trevligt.

Av de 39 bryggerier som ställde ut ifjol kommer alla utom två, Varvar och De Molen, tillbaka i år. Därmed är exakt hälften av årets utställande bryggerier återkommande och exakt hälften är nya för i år. I år har festivalen satsat tydligt på att få med fler svenska bryggerier, och det märks bland de nytillkomna utställarna. Av de 37 nya är så många som 16 svenska. Bland resten är åtta från USA, tre vardera från Danmark och Storbritannien och sedan en vardera från Norge, Island, Nederländerna, Estland, Italien, Kanada och Kina.

I fjol stod de då nästan helt nya Örebro Brygghus ut bland de svenska utställarna, tillsammans med Nynäshamns Ångbryggeri som serverade flera ofiltrerade och självrunna lageröl. De kommer nog vara värda att spana in även i år. Bland de utländska utställarna var Green Bench från St Petersburg i Florida bland de bästa, tillsammans med Cigar City.

Bland årets nya utställare finns bland annat de superhajpade amerikanska Other Half och Trillium, som båda blivit kända för sina humliga skapelser. Ifjol var det inte särskilt många besökare som brydde sig om, eller ens kände till, hajpade bryggerier men jag misstänker att det kan bli lite annorlunda i år så det är risk för köbildning hos bland annat dessa två.

Personligen ser jag mer framemot att testa lite öl från Lord Hobo, Cloudwater och Black Project. Dessa är förvisso också rätt hajpade men hamnar nog ändå ett steg bakom ovan nämnda par. Förhoppningsvis kommer Nils Oscar också ha premiär på sin samarbetsstout med lingon och nypon som de bryggde med Cigar City i våras. Den ser jag lite extra framemot att prova, och Nils Oscar skulle kunna ha ett par andra ess i rockärmen också, beroende på hur de väljer att ta sig an Brewskival.

Men framförallt hoppas jag att få återuppleva den fantastiska atmosfären som förra årets festival bjöd på. Att det då var hög kvalitet på ölen var liksom bara grädden på moset, där moset var den härliga stämningen som skapades av alla trevliga utställare och besökare. Håller tummarna för en repris!

Lördagspasset är egentligen redan slutsålt, men det kommer att säljas en del extrabiljetter även till lördagen på ett särskilt event hos Örebrokiosken i Helsingborg, där det även serveras en folkölsversion av Mangofeber. Detta event är både imorgon och på torsdag, läs mer på Brewskivals Facebooksida. Biljetter till både fredag och söndag går fortfarande att köpa online (länk till biljettköp). 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar