Ölrecension: Oppigårds 15 Years of Independence

, , Inga kommentarer

Ölet är bryggt för att fira Oppigårds 15-årsjubileum, men det är också en öl som markerar ett nytt steg för bryggeriet. För äntligen är den här, Oppigårds första burköl! Givetvis blev det en pale ale som fick markera denna dubbla milstolpe, för pale ale är ju trots allt en stil som Oppigårds haft mycket framgång med och en stil som gör sig extra bra på burk.

Det är ju ingen engångsgrej att Oppigårds släpper öl på burk, utan de har skaffat en egen maskin för att tappa öl på burk och framöver lär vi ser fler och fler burköl från dem. Tyvärr tillåter inte Systembolaget att man byter förpackningstyp på en och samma öl som redan finns i sortimentet, så det är inte bara för Oppigårds att börja köra New Sweden, Amarillo och Everyday på burk. Dessutom räknas samma öl på flaska och på burk som två olika artiklar, så om man skulle få in t ex New Sweden på burk i Systembolagets sortiment så skulle den konkurrera med sig själv och riskera att tappa butikstäckning. Där finns kanske lite att fundera på för Oppigårds.

De problemen finns förstås inte när man som nu släpper öl i det tillfälliga sortimentet. 15 Years of Independence släpptes för två veckor sen i det tillfälliga sortimentet, i en upplaga om 40 000 burkar. Trots det stora antalet är den redan slut i webblagret och många butiker börjar få det skralt, eller helt slut, på hyllorna. Men än finns chansen att få tag på några burkar, och har man inte redan gjort det är den chansen väl värd att ta.

Vi snackar fruktig amerikansk pale ale med klara drag åt New England men med bättre drickbarhet och intressantare profil, tack vare en välkomponerad maltighet och fin beska som fyller ut smaken vid sidan om humlearomerna.

I humleväg innehåller ölet bland annat de nya sorterna Cashmere och Vic's Secret. Smakmässigt hittar man en ton som får mig att tänka på den asiatiska frukten longan, eller något som drar åt melon och grapefrukt. Malttonerna erbjuder nyansering med toner av bröd, sockerkaka och ytterst lätt kolatouch. Det hela mynnar ut i en citrusskalsbeska som sitter riktigt bra.

Under tiden som jag har suttit i hemmakontoret och knåpat på den här artikeln har min sambo kommit in till mig tre gånger för att sno åt sig en klunk från mitt glas. Även om hon gillar öl är det ett bra betyg från henne, och att vi båda gillar samma öl så mycket är ganska ovanligt.

Tar man in i beräkningen att ölet kommer på burk, att det håller måttliga 5,5 %, att det bara kostar 21,90 kr och förstås att det smakar riktigt bra, så känns det som en given sommaröl.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar