Guinness Nitro IPA

, , 1 kommentar

Under våren lanserade Guinness sin Nitro IPA i Sverige i en insats för att bredda sin närvaro på den svenska marknaden. Med kvävgas skapas den där krämiga skumkronan som Guinness Stout, och alla andra öl med nitro, har och nu har de alltså valt att göra en IPA med denna egenskap. Det är ju kanske inte så konstigt att man väljer att spela på en nisch som man gjort sig ett namn på, men blev det bra i det här fallet?

Den klassiska stouten från Guinness är inte någon personlig favorit riktigt. Inget fel på hur den smakar, bara hur mycket den smakar. Eller snarare hur tunn smaken är. Men där gör sig ändå nitron på något vis. Med deras Nitro IPA blev det snarare tvärtom, för det är en i grunden rätt så bra öl men den hade varit bättre utan nitro.

Jag tror inte Guinness var först med att sätta en IPA på nitro, men det är inte ett särskilt vanligt koncept, åtminstone inte på den svenska marknaden. Häromdagen pratade jag med en mycket kunnig och erfaren kille i den svenska ölbranschen som menade på att nitro dödar väldigt mycket humlearom.

Kanske är det därför som Guinness valt att gå på en mer balanserad smakprofil där både malt och humle kommer fram. Jag gillar maltigheten som bjuder på fylliga men ändå stramt hållna karamelltoner och drag av rostat bröd. Det är välnyanserat och intressant, vilket bygger en bra grund för att gå vidare med humlen. Det är visserligen en del hyfsat moderna sorter, bl a Cascade, i blandningen med fem humlesorter, men det är på många sätt en typiskt brittisk (eller typiskt irländsk, tro?) humleprofil med lätt fruktiga toner, en viss kryddighet och drag åt hö.

So far, so good, om man har vett att inte bara uppskatta IPA om det är tokhumligt. Men så var det ju det där med nitron. Jag tycker inte riktigt att det tillför något här. Visst ger det en lite speciell munkänsla, men det passar inte riktigt in med smakerna. Med de här smakerna hade man viljat ha en lätt kolsyra för att avsluta klunken med den fräschör det faktiskt ger.

I ärlighetens namn hade jag nog trott att det skulle vara lite kul med nitro i en IPA men att de inte skulle leverera på smaken. Det visade sig bli precis tvärtom.

1 kommentar:

  1. Guinness Hop house 13 lager borde lanseras i Sverige istället. Hade oxå svårt att gilla Nitro Ipan.

    SvaraRadera