Inför Brewskival 2019

, , 5 kommentarer
Snart är det dags för den tredje upplagan av Brewskival och trots att Brewski-Marcus flaggade för att den kanske skulle bantas lite till i år är det väl inte helt oväntat att den istället har växt ytterligare. I år blir det nästan nittio bryggerier som tar med sig tre öl per dag.

Förra året knorrades det en del om att flera bryggerier hade slut på öl med flera timmar kvar till stängning på lördagen. Att flera av de mest hajpade bryggerierna får slut på öl är inget som är särskilt konstigt på t ex amerikanska ölfestivaler, men det stack lite i ögonen på de svenska festivalbesökarna. I år är det alltså fler bryggerier så kanske räcker det lite längre. Dessutom verkar det som att bryggerierna kommer servera dagens tre öl samtidigt, istället för att rotera tre öl på två kranar, vilket möjligen kanske också kan hjälpa något. Vill man absolut prova något särskilt från de mest hajpade bryggerierna får man kanske finna sig i att ställa sig i kö hos dem tidigt.

För egen del kommer jag istället njuta av att prova kul öl som jag inte behöver köa en lång stund för. Det lär nämligen finnas så det räcker och blir över av den varan. Collective Arts, Green Bench, Tampa Bay Brewing, Kex, Civil Society, 18th Street, 2nd Shift, Fonta Flora, Northern Monk, Pipeworks och Basqueland Brewing är några av en lång rad bryggerier vars öl jag ser framemot att dricka under helgen. Några blir nya bekantskaper, andra blir ett återseende av gamla favoriter. Några av dem kanske det blir köer till, andra misstänker jag lär ha begränsade väntetider.

Jag noterar också den totala avsaknaden av tyska, tjeckiska och belgiska bryggerier liksom av klassiska britter. Stora ölnationer som står helt orepresenterade (med undantag för en del öl som är bryggda hos De Proef). Det här är inget unikt för Brewskival utan snarare standard för den här sortens ölfestivaler, förutom kanske att ett fåtal belgiska bryggerier brukar kunna dyka upp. Brewskival har dock brutit en del mönster och det hade varit kul om de bröt även detta. Vore det inte häftigt med en handfull bryggerier från Bambergtrakten, kanske Uneticky från utkanten av Prag och så Timothy Taylor med ett gäng bitters. Jag vet inte ens om de bryggerierna åker runt på festivaler, troligen inte faktiskt, men det skulle skapa en i sanning häftig mix av öl.

Nu finns förvisso en del av dessa mer klassiska öltyper ändå representerade av framförallt svenska bryggerier och de är verkligen inte att förringa. Det vattnas i munnen när jag tänker på vilka godsaker i klassisk tappning som Nils Oscar, Nynäshamn med flera kommer ta med.

Väderprognosen pekar just nu på mulet, svalt och lite regnskvätt, vilket står lite i kontrast till de tidigare två årens härliga Brewskival-väder. Om nu de prognoserna stämmer så ska det bli spännande att se hur det inverkar på stämningen på festivalen. Jag tror nog det blir kul oavsett.

Fullständig bryggeri- och öllista finns publicerad på Brewskivals FB-sida.

Jag har tidigare skrivit en lång artikel om ölfestivaler, där bland andra Brewski-Marcus intervjuas om sin syn på Brewskival, som publicerats i ölmagasinet c/o Hops. I skrivande stund är den artikeln öppen för alla att läsa på cohops.se. Direktlänk. Klart lästips för dig som vill läsa mer om Brewskival och andra ölfestivaler. Passa också på att skaffa en prenumeration av magasinet vettja.

5 kommentarer:

  1. Jag har en teori om det där med att traditionella äldre bryggerier saknas på den här typen av festivaler: De är större och mer strukturerade företag än de hippa relativt små nya bryggerier som man brukar se här (eller på MBCC etc) där utställningsledaren kan ringa runt bland sina kompisar.

    Det behövs inga möten med PR-avdelningen, ekonomiavdelningen och logistikavdelningen. Man behöver inte gå igenom processer med bryggarna utan kan kicka igång sin Braumeister och göra 3-4 knäppa engångs-öl som man slänger in i bilen och kör själv till festivalen.

    SvaraRadera
  2. Magnus har ju såklart helt rätt + vi som dricker tyskt lageröl eller engelsk bitter inte vill få 4cl i ett provglas utan 50cl i ett riktigt ölglas.
    Festivaler som Brewski är ju mer för dom som vill pricka av ytterligare en öl ( tex Hej där jag har prövat 5000 olika öl och 3 cl av varje )
    Fullers som är mer än 150 år gammalt har gjort färre öl på den tiden än tex Brewski gör på ett år. Där har ni varför inte den klassiska britten eller tysken är där.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att ni båda har delvis rätt och delvis fel. Alla traditionella bryggerier är inte stora företag. Se på de frankiska bryggerierna, bland dem finns massor av företag som är mindre många av dem som ställer ut på Brewskival. Och även de som är stora kan ställa ut, se på Beavertown Extravaganza där t ex Fuller's och Mahrs ska ställa ut i år. Däremot tror jag att Magnus kanske har en poäng i att det helt enkelt saknas tidigare direktkontakter med den typen av bryggerier.

    Jag dricker både centraleuropeisk lager och brittisk bitter, och jag skulle gärna dricka dessa typer av öl i det här sammanhanget och i de mängderna som serveras (ca 10 cl per provsmak, inte 4 cl). Om inte det funkade skulle ju exempelvis Great British Beer Festival inte kunna vara den festival det är. Jag upplever dessutom att Brewskival just inte har varit en tickerfestival på samma sätt som en del andra festivaler. Möjligen är det på väg åt det hållet, men det har inte varit riktigt så under de första två åren. Jag upplever faktiskt att det är mindre nyhetshets på Brewskival än på SBWF.

    Det är inte heller en särskilt stor andel engångsöl som någon slängt ihop i på pilotbryggverket, utan de flesta öl som serveras är sådana som säljs även utanför festivalen.

    Till sist känns det som att ni båda har förutfattade meningar kring bryggarna och i anonyms fall även besökarna. Har ni ens varit på festivalen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte varit på Brewskival. Jag har i stort sett slutat gå på ölfestivaler, eftersom jag inte känner att jag får ut något av dem längre.

      Radera
  4. Det kan väl kanske vara som så att stora bryggerier inte ens blir bjudna på festivaler typ denna då de minskar "coolheten". Den känslan får i alla fall jag, och det är väl lite grand det man set i avhoppen från Beavertown.

    Sedan är ju GBBF en helt annan typ av festival då det i det närmaste bara serveras real ale, undantaget är väl den amerikanska flaskölbaren.

    Tror att det och motsvarande bryggerier, Fullers till exempel, lockar en helt annan publik än Brewskival, MBBC etc.

    GBBF serverar också 1/3 pint som minsta glas. Sedan brukar det sällan vara något problem med att provsmaka någon cl.

    SvaraRadera