Klassöl i fasta: Budvar på burk

, , 3 kommentarer

Nu har ju Budvar på halvlitersburk funnits på Systembolaget i några månader och har man missat denna är det bara att pallra sig iväg för att köpa ett par burkar. En krispig lager som visserligen har funnits att tillgå på flaska på Systembolaget i över tjugo år men som gör sig ännu bättre på burk.

Visst, från början är det här samma öl som sedan länge finns på 33-centilitersflaska på bolaget, men ett öl slutar ju inte förändras efter att det paketerats. I en bra burk är inläckaget av syre betydligt lägre än i en flaska med kapsyl (nej, kapsyler håller inte absolut tätt). Faktiskt kan det vara skillnad på hur mycket syre som tas upp under en tappning i burk och en tappning i flaska, så även om det är exakt samma öl i tanken kan det var skillnad på ölen i burk och flaska redan när den lämnar bryggeriet.

Nåväl, det där gäller ju alla öl, men eftersom jag tycker att Budvar är en särskilt bra ljus lager i tjeckisk stil är det glädjande att just den nu finns tillgänglig på burk hos Systembolaget. Dessutom gillar jag personligen att dricka den typen av öl i just halvlitersvolym, det blir liksom mer tillfredsställande än 33 cl och då kan man känna sig utmärkt nöjd med en.

Jag har tidigare jämfört Budvar med Pilsner Urquell och den jämförelsen håller ju fortfarande. Budvar utgör mitt typexempel på en öl med krispig smak och just den egenskapen tycker jag gör den till ett väldigt bra sommaröl. Utmärkt vid sidan av ett parti mölkky, vid matlagningen eller bara som en extra trevlig nedsvalkning i denna hetta.

För övrigt är priset för burken svårslaget - 13,90 kr för en halvliter kvalitetslager. Det är inte alltid dyrt att gilla bra öl.

3 kommentarer:

  1. Om en kapsyl inte hållet tätt, borde inte kolsyran försvinna innan syre kan komma ner i flaskan? Utveckla gärna hur det går till när syre tränger igenom/förbi en kapsyl och ner i ölet. Speciellt nyfiken blir jag på hur kolsyretrycket kan upprätthållas samtidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom syrehalten inne i flaskan är mycket lägre än i den omgivande luften sker en fysikalisk process som kallas för diffusion. Den här processen stoppas inte av tryckskillnaden mellan insidan av flaskan och omgivningen. Diffusion lärs ut redan i gymnasiefysiken så du kommer ha mycket lätt att hitta information om fenomenet om du är nyfiken på att lära dig mer om det :)

      Syreinträngningen i en kapsylerad flaska är inte stor, några ppb om dagen, men det är tillräckligt för att märkbart påverka ett öl efter några veckor eller någon månad. Det är dock inte tillräckligt stora mängder för att märkbart påverka trycket.

      Radera
  2. Tack för att du uppmärksammar också "osexiga" ölstilar som lager, bitter och rököl. Det kan bli lite väl mycket fokus på sura öl, imperial stouts och New England-DIPA och liknande ibland på andra ölbloggar.
    Öltyper som en genomsnittligt ölintresserad troligen inte dricker mer än några gånger per kvartal. (Kanske dags för en omröstning här bloggen om vad läsarna egentligen dricker?)

    Särskilt sommartid finns det inte mycket som slår en välgjord lager eller weissen, enligt min mening. Några pints bitter i mellanölsstyrka är inte fel det heller.

    SvaraRadera