Funderingar kring Systembolagets kommande ölsläpp

, , 2 kommentarer
Imorse öppnade Skatteverkets tjänst för inkomstdeklaration, så nu kan man få reda på hur mycket extra man kan lägga till, eller i värsta fall dra från, sommarens ölbudget. Lagom till detta avslöjade dempa en fullständig lista över vilka öl som lanseras i maj och juni. I majsläppet, om jag har förstått Systembolagets nya nyhetssystem rätt, så hör alla öl i modulerna BAS, T1 och T2 till sommarlanseringen, där produkterna kommer stanna på hyllan fram tills slutet av augusti, och ölen i modul T5 är sådana som endast släpps i små, limiterade kvantiteter.

I Systembolagets lanseringsplan för 2010 står det om temat för den tillfälliga sommarlanseringen som kommer tredje maj, och det följande är det som är relevant för öl:
[...] Ett annat tema är att lanseringarna ska passa till grillad mat eller till sommarens bufféer. [...] Sommarsverige kommer att uppmärksammas och öllanseringar kan knytas till mikrobryggerier.
Tyvärr valde man att helt förbise grilltemat vad gäller ölsläppet. Pale ale, IPA och annat välhumlat i all ära, men till en grillad köttbit så tycker jag att brown ale är outstanding. Verkligen synd att det inte kom med någon sådan. Nåja, Jackie Brown kommer ju till fasta sortimentet, så jag hoppas att den kan fylla det tomrummet, och så finns ju Brooklyn Brown Ale förstås.

På den positiva sidan är det ju jäkligt kul att det kommer allt fler svenska mikrobrygder på Systembolaget, de närmsta månaderna kommer det släppas öl från inte mindre än sju olika svenska mikrobryggare. Det är nästan så jag glömmer bort att världens bästa india pale ale, Alesmith IPA, också dyker upp. Jag hoppas innerligt att de inte tar slut direkt eftersom jag kommer vara bortrest i början av maj. Kanske ska man sätta någon på att "köpa ut" den åt mig?

Imorgon kommer det ju ett gäng öl som hamnar i fasta sortimentet. Mer info om vilka öl det är finns redan på Systembolagets hemsida och på otaliga ölbloggar. På förhand tycker jag precis som de flesta andra ölnördar att Mohawk Extra IPA känns mest spännande. En bra och purfärsk IPA som har kvar sitt fulla register av humlearomer öppnar upp trevliga möjligheter till aromspeglingar med maten man lagar.

När jag ändå hade lanseringsplanen öppen så passade jag förstås på att titta på vad som komma skall också, och det ser bra ut. Höstens tillfälliga sortiment kommer att vara koncentrerat på ale och porter/stout till temat mustiga grytor. Höstens fasta släpp ser ut att kunna bli en riktigt ljuspunkt i höstmörkret. Bland annat nämns önskemål på tysk weizenbock (kommer äntligen Aventinus i ordinarie sortimentet?), amerikansk imperial porter/stout och traditionell kriek. Och då har jag ändå bara plockat ut de bästa godbitarna. Jag ser nästan mest framemot att få en traditionell kriek till sortimentet. Kriek och chokladefterrätter kan vara himmelskt gott!

Imorgon kommer bloggen igång med mat och öl på allvar. Då tänkte jag nämligen dela med mig av ett av mina favoritrecept, och så klart även tipsa om vilka öl jag tycker passar till. Stay tuned!

2 kommentarer:

 1. Om vi pratar grillad fisk anser jag veteöl vara en fullträff oxå.
  Fungerar lysande till grillade skaldjur och musslor oxå
  /

  SvaraRadera
 2. Då ska jag erkänna något: Jag äter inte fisk och skaldjur. Inte alls. Jag har prövat flera olika fisksorter och flera olika tillagningssätt, men det är helt enkelt den där "grundsmaken" i fisk som jag inte klarar av. Det är lite tråkigt, för det gör ju att mitt matutbud minskar rätt kraftigt och det känns som jag verkligen missar något.

  Utan att då ha prövat kombinationen så tror jag också att veteöl är en absolut fullträff till grillade firrar.

  SvaraRadera