Ah, äntligen dags att skriva något om vad den här bloggen verkligen är tänkt att handla om. Mat och öl. Jag tänkte dela med mig av att receptet på min favoritsoppa gjord på tomater och svarta bönor med mexikansk inspiration i kryddningen. Jag brukar använda hela konserverade tomater till denna soppa då ag inbillar mig att de har mer smak än krossade. Annars spelar det ingen roll då soppan ska mixas.
Ingredienser till 4 portioner
2 medelstora gula lökar
1 jalapeño, alternativt lagom mängd chilipulver
spiskummin
2 burkar konserverade tomater
en nypa socker
3-4 vitlöksklyftor
400 g (1 burk) färdigkokta svarta bönor
10 soltorkade tomater
ca 1 msk mald koriander
ca 1 msk lantbuljongpulver (eller 1 grönsaksbuljongtärning om du inte har lantbuljongpulver)
salt och peppar
Om du använder torra soltorkade tomater (ej inlagda i olja), börja med att lägga dem i en skål och täck med kokande vatten så att de får svälla till sig. Om du använder soltorkade tomater inlagda i olja behövs inte detta. Skala och hacka lökarna, samt jalapeñon om du använder en sådan. Hetta upp lite olivolja i en gjutjärnsgryta och fräs löken och jalapeñon. Om du inte använder jalapeñon, häll på en ganska riklig mängd chilipulver. Krydda även med en lagom mängd spiskummin. Häll på de konserverade tomaterna, en nypa socker och pressa i vitlöksklyftorna. Låt koka upp och låt puttra i 15 minuter under lock på svag till medelstark värme.
Skölj av bönorna ordentligt om du använder konserverade bönor. Ha i cirka hälften av bönorna i soppan tillsammans med de soltorkade tomaterna. Mixa soppan någorlunda slät, det viktigaste är att inte ha några hela soltorkade tomater kvar. Om man mixar med stavmixer så kan det skvätta en del, så var försiktig och ha ingenting du inte vill ha tomatfläckar på i närheten. Häll i resten av bönorna, koriandern och buljongpulvret. Späd ut med vatten till önskad konsistens. Själv tycker 1-1,5 dl är lagom, då blir soppan fortfarande ganska tjock men inte grötig, och smakerna späds inte ut för mycket. Låt soppan koka upp igen under lock och ta sedan av locket (anledningen är att det kan sprätta mycket just i uppkokningsfasen) och låt puttra på medelstark värme i ca 15 minuter till. Smaka av med salt, peppar och ev chilipulver om soppan saknar sting. Servera gärna med nybakt bröd till.
Den här soppan får en mycket fin balans av sötman från tomaterna och de lite syrliga smakerna från spiskumminen och framförallt koriandern. Dessutom ett trevligt sting i slutet av chilin, utan att det blir riktigt stark. Om man vill göra soppan starkare kan man byta ut jalapeñon/chilipulvret mot 1/3-1/2 habanero, men då blir det rätt hett och soppans smaker kommer inte fram lika fint.
Jag brukar alltid baka ett focacciabröd till denna soppa. Här följer receptet som jag använder:
12 g (1/4 paket) jäst
1 tsk salt
ca 1 msk honung
2 dl vatten
2 msk olivolja + extra för pensling
2 msk mjölk
4,5 dl vetemjöl special (vanligt vetemjöl går dock också bra)
20-30 oliver (gärna både svarta och gröna)
ca 150 g fetaost
ev ett rejält knippe färska örter
ev flingsalt
Använd en hushållsmaskin om du har en sådan. Smula ner jästen i degbunken och häll i salt, honung och vatten. Vispa så allt löser sig i vattnet. Häll i olivolja och mjölk. Kör igång degkrokarna och häll i mjölet i omgångar och låt sedan degkrokarna köra i ca 5 minuter så degen blir riktigt väl ihoparbetad. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord och ta fram en ugnsplåt och klä den med bakplåtspapper. Om du vill ha i örter, finhacka dem och knåda in dem i degen. Kavla sedan ut degen så den i stort sett täcker ugnsplåten. Flytta över den utkavlade degen till plåten. Kärna ur oliverna (oliver med kärnor smakar mycket bättre än färdigurkärnade, så det är värt det lilla besväret) och skär fetaosten i bitar. Om du använder även gröna oliver så kan man även dela dem. Tryck ner oliver och fetaostbitar i degen och pensla sedan med olivolja (snåla inte!). Om man vill kan man även strö över lite flingsalt, jag tycker dock det blir för salt då. Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Det ska få en fin ljusbrun färg och fetaosten bör ha blivit lite brun i kanterna.
Focaccian är som godast när det är precis nygräddat. Om man börjar med soppan direkt efter att man kavlat ut degen så blir soppan och brödet klart ungefär samtidigt.
Det var en massa babbel om mat, nu till ölet. Ikväll provade jag att dricka en Hoegaarden till soppan, främst för att få en fin aromspegling mellan koriandern i ölet och i soppan. Detta fungerade bra, och jag tyckte även att sötman och syran i ölet matchade bra med sötman från tomaterna och syrligheten från kryddorna. Ölets vetedegstoner går även bra ihop med brödet till soppan. Däremot så når inte ölet upp till soppans fyllighet och kan därför kännas en aning tunnt. Jag tyckte ändå det fungerade bra, men det blev ingen perfekt matchning.
Om man vill ha en fylligare öl till så rekommenderar jag IPA i amerikansk stil, t ex Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Det matchar fylligheten i soppan och dess kryddiga humlearomer går väl ihop med soppans kryddning. Något jag inte hunnit prova men som jag tror kan fungera är en välhumlad men inte alltför besk lager, återigen för att kryddig humle går bra ihop med soppan och för att lagerns brödighet matchar brödet som serveras till.
Om du testar den här soppan (och focaccian) så återkom gärna med en kommentar om vad du tyckte och om du drack någon öl till, vilken öl och hur du tyckte den passade till soppan.
Jag har idag även prövat att baka bröd med porter som degvätska istället för vatten. Jag återkommer imorgon om resultatet. Tills dess önskar jag er en trevlig stund i köket och vid matbordet!
Det här lät gott och lagom komplicerat! Får ta och prova det här receptet.
SvaraRaderaNu blev jag hungrig.... :)
SvaraRaderaDet är bara att ställa sig framför spisen :) Förresten så borde den här soppan även funka alldeles utmärkt som förrätt.
SvaraRaderaLät kalasgott. Skall provas.
SvaraRaderaJag åt upp resterna från gårdagen med en Mohawk Extra IPA till, men den kändes lite för kraftig och besk. Torpedon passar klart bättre i mitt tycke.
SvaraRadera