En perfekt aperitif

, , Inga kommentarer
Tänker du ha en middagsbjudning och bjuda på aperitif? Lås då inte tankarna vid skumpa, drinkar, campari och andra klassiska aperitifs. Tänk öl istället. Tanken med aperitif är ju att stimulera aptiten inför den stundande middagen. Det är egentligen inte så svårt, allt vi behöver göra är att få det att vattnas i munnen på gästerna. Syra och beska tolkas som obehagliga retningar för smaklökarna. Det enklaste sättet för kroppen att åtgärda detta är att med saliv späda ut och skölja bort de orsakande ämnena på tungan med saliv, det vill säga, genom att vattnas i munnen (saliven skyddar även tänderna när den späder ut syran).

En torr, syrlig geuze eller kriek blir därför en perfekt aperitif och gästerna får direkt något att prata om. Isen är bruten! En torr pilsner med bra beska får också fart på snålvattnet. Den kanske inte ger samma öppning för konversationer men å andra sidan är stilen lättillgängligare och billigare än lambic. Servera pilsnern i champagneglas för extra effekt. En stor fördel med såväl lambic som pilsner är att de passar till de flesta tänkbara hors d'oeuvres, om man tänker servera sådana. Dessutom är deras relativt låga alkoholhalt också en fördel, då både sinne och smaklökar bevaras till måltiden.

Nackdelen med lambic är förstås att det kan vara lite svårt att få tag på i Sverige, men helt hopplöst är det inte. Utöver Timmermans Kriek (som är sötad och nog gör sig bättre till efterrätten) och Oud Beersels Geuze som finns i Systembolagets ordinarie sortiment så finns det några olika geuze, kriek och framboise i beställningssortimentet. Till en större bjudning gör det ju inte så mycket att man behöver beställa en hel låda, och blir det några flaskor över kan man alltid pröva att lagra dem i något år.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar