Pasta alla puttanesca med ljus lager i glaset

, , 3 kommentarer
Jag tyckte det var dags att dela med mig av ett nytt recept så jag bjuder på receptet till kvällens middag, en kryddstark italiensk pastarätt som kallas spaghetti alla puttanesca. Den som är lite bekant med de latinska språken kanske redan har räknat ut att namnet betyder något i stil med "horans spaghetti" eller "spaghetti på horans vis". Hursomhelst är det en god och relativt billig pastarätt som ändå blir bra mycket roligare än en simpel tomatsås. Det finns förstås vissa variationer på ingredienser och förfaring och jag kan knappast påstå att mitt sätt är originalreceptet, om det nu ens finns något sådant. Rätten är egentligen helt vegetarisk, men om man vill kan man blanda i t ex konserverad tonfisk för att göra rätten mer proteinrik.

Man kan använda antingen färska eller konserverade tomater. Jag använder oftast konserverade då det är bekvämare och då jag är långt ifrån någon tomatkonnässör så tror jag inte det påverkar smaken så mycket i slutändan. Var försiktigt när du skär upp habaneron eftersom den är så pass stark. Tvätta händerna noga direkt efter du skurit upp den, eller använd gummihandskar. Undvik att klia dig i ögonen efteråt. Toabesök kan också bli otrevliga om du har habanerosafter kvar på fingrarna. En liten varning för att den här rätten blir ganska kryddstark och speciellt barn kan nog tycka att det är för starkt. Det går förstås att använda en mildare chilisort om man vill göra en mildare variant, men jag tycker om att svettas lite vid matbordet emellanåt. Dessutom kan ölmatchningen bli lite mer effektfull.

Ingredienser för 4-5 portioner
500 g färska tomater eller två burkar hela konserverade tomater
1 röd habanero
3-4 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer 
0,75-1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
100-150 g svarta kärnfria oliver
3 msk kapris

Skålla och skala (och eventuellt kärna ur) tomaterna om du använder färska. Om du använder konserverade tomater, ta upp tomaterna ur burken och häll bort vätskan, eller spara den till framtida matlagning. Skär tomaterna i bitar och lägg åt sidan. Finhacka vitlöken och habaneron och mosa sardellerna med en gaffel. Kom ihåg att tvätta händerna direkt efter att du har hackat habaneron.

Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlök och habanero under omrörning. Ha i tomathacket, tomatpurén och sardellmoset. Rör om och låt det småkoka utan lock i ca 15 minuter. Koka under tiden pasta så det blir klart ungefär samtidigt. Jag tycker tagliatelle passar bäst till men det går förstås bra med spaghetti eller annan pasta också. Hacka också oliver och kapris under tiden.

Rör ner oliver och kapris i såsen och smaka av med salt och peppar. Var dock försiktig med saltet eftersom oliver, sardeller och kapris redan bidragit med mycket sälta. Servera direkt med pastan och eventuellt med parmesan till. Garnera med hackad bladpersilja om du har det hemma, men det är förstås inget måste.

Jag har tidigare druckit Slottskällans Slottslager till den här rätten vilket var väldigt effektfullt. Hettan som låg kvar på tungan sköljdes bort helt av ölet och den annars relativt stora beskan dämpades rejält. Följaktligen blev smaklökarna helt nollställda och varje ny tugga kändes som det var den första. Det här är en av de mest effektfulla reaktioner jag upplevt mellan öl och mat. Ikväll prövade jag istället St Eriks Pilsner,som hyllats på många ölbloggar, för att se om den kunde ge samma effekt. Det kunde den inte riktigt även om den funkade okej med maten. Min gissning är att det beror på den lägre beskan. Jag får ändå ställa mig in i hyllningskören, det är en god och fräsch lager som det lär bli fler av när sommarvärmen kommer smygande. Till spaghetti alla puttanesca föredrar jag en Slottslager eller en annan beskare lager.

3 kommentarer:

 1. Det kanske bara är jag men en hel röd habanero gör att jag misstänker att din maträtt smakar fruktansvärt starkt... :)

  SvaraRadera
 2. Det blir faktiskt inte så fruktansvärt starkt som man skulle kunna tro, även om det såklart blir starkt. Jag vet inte om det beror på att lite styrka försvinner när man fräser den eller om all olja kanske mildrar styrkan (eller en kombination). Pröva att laga det och döm själv :)

  Som sagt, för ett barn blir det för starkt, men är man "normaltålig" för stark mat, vilket jag anser mig vara, så klarar man att äta starkare rätter än så här :)

  SvaraRadera
 3. Hej Johan! Va roligt att du valde att pröva St Eriks Pilsner till din Pasta alla puttanesca. Det lät gott, ska nog prova i helgen.

  Det vore kul att höra om du hittar en matchande maträtt enligt ditt tycke. St Eriks ölvänner finns på Facebook, kom gärna dit och tyck till med spännande matkombinationer. :)

  SvaraRadera