Bryggmästarens matbord

, , 1 kommentar
Jag tänkte lägga ut en till liten bokrecension, men det är inte på någon av de böcker jag fick hem i torsdags utan på den första boken om öl och mat som jag läste, nämligen The Brewmaster's Table: Discovering the pleasures of real beer with real food av Garrett Oliver. Herr Oliver är, som ni säkert känner till, bryggmästare på Brooklyn Brewery sedan 1994. Han håller även i en hel del ölmiddagar, bland annat besökte han Sverige i höstas för att hålla i två sådana och min bloggarkollega Fredrik har ordnat så att han kommer till Gastro i Helsingborg den 5/5 för en "beer maker's dinner". Han lär också vara en duktig föreläsare och överlag verkar han ju vara en rätt hyvens kille.


Hur är han då som författare? Lika entusiastisk som vanligt verkar det som. The Brewmaster's Table är en ordentlig lunta på över 370 sidor, och då har han ändå helt utelämnat allt vad recept heter. Istället är det en riktigt ordentlig genomgång av bryggartraditioner, ölstilar och ölsorter som tar upp ungefär tre fjärdedelar av bokens innehåll. För att slippa upprepa det om och om igen så säger jag redan nu att Garrett kärlek till öl och hans stora engagemang och entusiasm lyser igenom i hela boken. Bara en sådan grej höjer förstås hela boken ett stort snäpp.

Faktum är att man blir törstig bara av att läsa introduktionen där han med stor inlevelse berättar om hur han upptäckte riktig öl när han var i Europa och man kan redan här ana att det är intressant läsning som följer. Den obligatoriska genomgången av ölets ingredienser och hur bryggprocessen går till är alldeles lagom detaljerad för den som inte är så väl inläst på detta, utan att vara kortfattad. För den som redan har bra koll så blir det ändå inte tråkig läsning eftersom det är så välskrivet och berikat med trevliga anekdoter. Detsamma kan också sägas om avsnittet om ölets historia i grova drag.

Första delen av boken avslutas med principer kring att para ihop mat och öl. Istället för att maten får spela huvudrollen så är det öl och dess egenskaper som fungerar som utgångspunkt. Här börjar Garrett också att på allvar lyfta fram öl som en bättre dryck än vin genom att ständigt poängtera saker som öl, men inte vin, klarar av - vilket faktiskt är ganska underhållande. Om man inte redan var övertygad om att öl är en utmärkt dryckespartner till mat så lär man ha blivit det efter att ha läst det här avsnittet, och man har dessutom lärt sig vad man behöver veta för att själv börja para ihop öl och mat.

Bokens andra del är helt dedikerad till en enorm redogörelse av de olika bryggartraditionerna, uppdelat i avsnitt om lambic, veteöl, brittisk ale, belgisk ale, tysk och tjeckisk lager, nya amerikanska stilar och en kort genomgång av alt, kölsch och rauchbier.Med andra ord, i princip alla ölstilar tas upp. Inte bara tas upp förresten, Garrett ger oss en ordentlig redogörelse av varje ölstil, hur den fungerar tillsammans med mat samt ger exempel på massvis med enskilda öl inom varje ölstil och hur de i sin tur smakar och passar ihop med mat. Jag har inte räknat, men det måste vara hundratals öl, och alla är utförligt beskrivna. Tidvis kan det förstås bli lite korvstoppning över det hela, men Garrett skriver så inlevelsefullt och har så mycket anekdoter invävda i texten att det aldrig slutar intressera mig som läsare. Efter att ha läst boken kan man ju dessutom använda den här delen som något av ett öluppslagsverk som dessutom har tips på vad alla öl passar till för sorts mat.

Förutom ganska många mindre svartvita bilder finns det också fyra små samlingar med hel- och halvsidesbilder i färg på bland annat öl, mat, bryggerier och bryggare som också livar upp boken. Jag älskar bilden på ett gäng äldre tyska herrar som sitter och äter weisswurst och dricker weissbier - en frukost så god som någon. I slutet av boken finns ett avsnitt om servering och förvaring, men det tar inte slut där. Allra sist finns nämligen en rätt användbar referenstabell med olika maträtter och råvaror och förslag på ölstilar som passar till.

Om man bara ska ha en bok om öl och mat så skulle jag säga att det här vore ett mycket bra val. Att Garrett älskar öl, mat och allra helst de båda tillsammans märks så väl och det smittar av sig på läsaren. Om man så bara vill ha en bra bok om öl så är den här boken ett bra val, och efter att ha läst den kommer man ändå vara fascinerad av de oändliga möjligheterna för kombinationer av öl och mat. Det största problemet är egentligen att det, vad jag vet, inte finns någon svensk översättning, men det är ingen avancerad engelska så de flesta klarar nog av att läsa den. Om inte annat är det ju bra övning. För 159 kr (Adlibris) så tycker jag den är ett givet köp för såväl nyfikna "ölnoviser" som den mer insatta öldrickaren.

1 kommentar:

  1. Riktigt bra bokrecension. Kommer nog att beställa den här boken. Verkar ju riktigt bra.

    SvaraRadera