Alkoholfri Weihenstephaner, limesås och veggbiffar

, , Inga kommentarer
Weihenstephaners alkoholfria hefe-weissbier är den enda alkoholfria ölen av överjäst typ som finns på Systembolaget. Den är något tunnare i smaken än deras vanliga hefe-weissbier med 5,4% alkohol, men det är ju svårt att komma ifrån då alkohol fungerar som smakbärare. Jag tycker den fungerar precis lika bra som törstsläckare som vanlig weissbier och den går även bra ihop med mat. Ett mycket bra alternativ när du inte kan eller vill dricka alkohol, eller närhelst du vill dricka veteöl egentligen.

Den går fint ihop med en limesås som är mycket enkel att göra och som passar bra till exempelvis vegetariska biffar. Jag läste receptet som en sås till kikärtsbiffar, men den bör gå fint med andra vegetariska biffar också. Man blandar 2 dl turkisk yoghurt (eller låter ca 5 dl naturell yoghurt rinna av) med saften och rivet skal från en lime, ca 2 tsk (flytande) honung och en finhackad vitlöksklyfta och smakar av med lite salt och peppar. Sötman och syran i såsen samspelar med samma smaker i ölet och limearomerna speglas fint av ölets citrusaromer. Så länge du använder såsen till rätter som inte har alltför stor karaktär och kraftiga smaker så bör weissbier fungera till.

Vegetariska biffar är ganska lätt att komponera ihop själv och svårt att misslyckas totalt med. Ingredienserna är ofta billiga dessutom. Våga experimentera lite! Ett grundförförande som man kan, men inte måste, utgå ifrån är att mosa kokta kikärter eller någon sorts bönor som bas och blanda med finhackade eller rivna grönsaker eller rotfrukter, t ex purjolök eller morot. Man kan även blanda i lite riven smakrik ost, eller varför inte lite fetaost. Krydda efter eget huvud och smak. Sen är det bara att forma till biffar, eventuellt vända dem i sesamfrön, och steka på tills de är genomvarma. Det går att göra oändligt med variationer, det är billigt och det är nyttigt. Så vad väntar du på?

Och kom ihåg att testa en alkoholfri Weihenstephaner nästa gång du är sugen på weissbier. Den finns på mer eller mindre alla Systembolag och kostar bara 12,90.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar