Cookies & cream

, , 3 kommentarer
Nu när sommarvärmen börjar komma så är det ju på sin plats med lite god glass och nu under midsommarhelgen har det säkert ätits ett ordentligt glasslass med jordgubbar i detta avlånga land. Visst finns det hyfsat god glass i frysdiskarna men det enklaste sättet att få tag på riktigt god glass är ändå att göra den själv. En glassmaskin gör frysprocessen smidigare och resultatet blir bättre. Jag kör med en Philips HR2304, som har varit bäst i flera test och jag är riktigt nöjd med den själv. Går att få tag på för ungefär 700 kr.

En av min favoritsmaksättningar är cookies & cream, som av någon oförklarlig anledning inte någon av de stora svenska glasstillverkarna verkar ha lagt till i sin glassrepertoar. Nåja, det är ju ändå godast att göra själv. För en dryg liter glass behöver man:
3+1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1,25 dl socker
4 äggulor
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vanillinpulver)
ca 15 krossade Oreokakor

Hetta upp 1,5 dl grädde och 1,5 mjölk i en kastrull, men låt det inte börja koka. Lägg i äggulor och socker i en skål och kör ordentligt med elvisp eller i hushållsmaskin. Häll över den varma gräddmjölken sakta under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och ställ på medellåg värme tills det börjar formas små bubblor i kanterna vilket kan vara väääldigt svårt att se eftersom det kan bli väldigt skummigt, men man får köra lite på känsla i sådana fall. Häll över i skålen igen och blanda i 3 dl grädde samt vaniljpulvret. Låt svalna helt, det går bra att ställa in det i kylskåpet. Om man vill ha en lite lättare glass kan man byta ut lite av grädden mot mjölk.

Plocka i ordning glassmaskinen och sätt igång den. Rör om smeten och häll i maskinen. När glassen börjar bli en slät massa häller man i kakkrosset och låter den köra ett tag till. Väntar man för länge kan glassen bli för hård för att maskinen ska orka blanda ner kakorna, men då går det bra att göra det för hand istället. Glassen är klar att äta men bli ännu lite hårdare om man ställer in den i frysen en stund. Om man inte har någon glassmaskin får man helt enkelt ställa in glassmeten i frysen och röra om då och då för att förhindra bildningen av iskristaller, och sedan ha kakkrosset när det börjat hårdna. Det tar dock mycket längre tid att frysa till glass i frysen än i glassmaskin.

Förutom att glassen blir godare än köpeglass så kan man ju göra precis vilka smaker man vill. Tänk dig att äntligen få äta den där glassen du alltid drömt om men som aldrig funnits att köpa. Bara fantasin sätter gränserna. Dessutom har man ju koll på exakt vad glassen innehåller och slipper tillsatser.

Öl till glass då? Jo, det funkar faktiskt riktigt bra. Själv är jag riktigt svag för en kraftig stout med mycket rostade kaffetoner till glass, men även en kriek funkar bra. Lite djärvare vore att prova en wit till glass, jag kan faktiskt tänka mig att det funkar men har aldrig riktigt provat själv. En skvätt engelskt barley wine kan nog också gå an, speciellt till glass med lite tyngre och mindre syrliga smaker som t ex romrussin, choklad och kola.

3 kommentarer:

 1. Låter mumsigt, måste testas...

  SvaraRadera
 2. Jag kör på ett visserligen onyttigare men betydligt enklare recept som bara tar någon minut att röra ihop. Vispa grädda i en bunke, vispa äggulor, sötningsmedel och eventuellt smakämnen i en annan. Rör ihop, ner i en bunke och på med plastfolie tätt över. Klart efter ca 12 timmar beroende på frys.

  Jag kör med detta grundrecept:
  1 dl grädda
  1 äggula

  Sötningsmedel varierar från recept till recept beroende på vad jag gör. Till min saffransglas använder jag t.ex. socker och honung och till min Rocky Road blir det bara socker och choklad. Det bästa är att prova sig fram.

  En viktig sak dock. Om man tar ut den här glassen och rör om så kommer det bildas iskristaller. Låt den bara vara under plastfoliet så kommer den bli bra.

  SvaraRadera
 3. Sjukt mumsigt Fredrik, det är tur att den är lite mastig annars hade man tryckt i sig allt på en gång. Fast det är i och för sig ganska lätt hänt ändå :)

  Stefan, det låter som bra sätt att göra glass på utan maskin. Har du prövat ditt recept i glassmaskin? Visst, det är lite krångel med att koka upp och ha sig, men jag tycker det märks i kvaliteten på glassen. Men jag ska testa ditt sätt :)

  SvaraRadera