Nya Zeeländsk bärs

, , 2 kommentarer
Det har varit lite tyst här senaste tiden. Fotbolls-VM, nytt jobb och att min syster och systerson som är bosatta på Nya Zeeland är hemma på besök är stora anledningar till det. Förutom att det varit knappt med tid att skriva något så har jag inte haft så mycket att skriva om heller. Men jag tänkte i alla fall berätta att min syster släpade med sig lite öl och cider från Nya Zeeland. Cidern var mest på skoj till min bror som heter Isac, den hette nämligen Isaac's Cider. Av ett helt sexpack hade tyvärr bara en flaska överlevt.

Ölen hade det gått bättre för, men även där var det inte utan förluster. I ett blandsexpack från Monteiths med deras "classic range" hade en flaska, Original Ale, gått sönder. De tre andra, och mest intressanta ölen, ett trepack från Harrington's hade lyckligtvis överlevt. Monteiths bryggeri ligger i Greymouth på sydöns västkust och är väl kanske inte något som man kan kalla ett hantverksbryggeri. De brygger regelbundet ett gäng öl i ganska lättdruckna stilar och slår väl till med säsongsspecialiteter emellanåt. Jag har druckit flera av deras öl innan när jag varit på Nya Zeeland, men föredrar nog ölen från det likartade bryggeriet Mac's. De öl som fanns i sexpacket (och överlevde) var deras Pilsner, Celtic Red, Black Beer, Golden Lager och Radler Bier. Inga jättespännande ölstilar som sagt, men det är ändå kul med öl från andra sidan jorden. Pilsnern och Celtic Red verkade ha läckt något, vilket vi gissat var pga trycket under flygningen, så de dracks upp först. Ett enkelt omdöme är att de var välgjorda men inte mer. Celtic Red var lite kul då jag inte brukar uppskatta öl i den stilen (Kilkenny och Murphy's Irish Red) men tyckte att den här var ganska god.


Harrington's är ett av ganska många mikrobryggerier på Nya Zeeland och ligger i Christchurch, den största staden på sydön. Deras Rogue Hop Organic Pilsner drack jag en gång när jag var på Nya Zeeland och älskade den då för sin fina kombination av god frisk smak och drickbarhet (en kombination som gjorde att 50 cl tog slut väldigt fort), så det ska bli mycket kul att prova den igen och se vad jag tycker nu. I trepacket var det också en flaska Lazy Sunday Summer Lager och en East Indies Lager. Lazy Sunday är kryddad med tangelos (en korsning av tangerin och grapefrukt), koriander och ingefära, vilket låter väldigt spännande men frågan är hur det smakar.

Förut hittade jag en lista över bryggerier och bryggpubar i Nya Zeeland, men nu kan jag hitta den. Hursomhelst så minns jag att de hade något fler mikrobryggerier och bryggpubar än vad vi har i Sverige, och det med en mindre än hälften så stor befolkning. När det gäller att få tag på dem så hittar man Mac's och Monteith's ordinarie öl i nästan vilken håla som helst. Öl från de mindre bryggerierna hittar man lättast och till bäst priser på stora mataffärer som Pak n' Save och New World, och de kostar oftast 25-40 kr / flaska á 50 cl. De priserna kan man då jämföra med att storsäljare som Export Gold, Steinlager och Speights Gold Medal Ale kostar några kronor per 33cl-flaska när man köper en hel låda. När jag var på Nya Zeeland verkade de flesta vara mest inriktade på tolkningar av klassiska europeiska ölstilar, men verkar också ha börjat inse kvaliteterna i sina egna humlesorter som Pacific Gem och Nelson Sauvin. Det finns även andra "experimentöl" som t ex Manuka Beer, en öl kryddad med tea tree (som heter manuka på maori) som bryggs av den härliga lilla bryggpuben Mussel Inn i Golden Bay på sydön. Ett besök där rekommenderas om du någonsin är i de trakterna.

Som en liten anekdot kan jag nämna att Speight's Gold Medal Ale nyligen tillkommit i beställningssortimentet på Systembolaget. De kostar 32,20 kr per flaska, och det för en ganska medioker öl som kostar en sjättedel av det priset i sitt hemland :)

2 kommentarer:

  1. Synd att du inte fick en Brewski, en bohemian lager som vart riktigt god. Annars är Mõa (eller om det är Moã) helt ok. En kompis var där i höstas och tog med lite hem, skrev om dem någon gång kring julen typ.

    men alltid kul med öl från udda delar av världen

    SvaraRadera
  2. Det finns många NZ-öl jag ännu hellre hade fått, men nu var det ju en gåva och inte en beställning och man ska inte vara kinkig när man får öl från andra sidan jorden :)

    Brewski hade jag inte hört talas om, Moa har jag sett och kanske kanske druckit något öl från. Minnet sviker lite :)

    SvaraRadera