Öl och starkviner till efterrätter och ost

, , 1 kommentar
Häromkvällen var jag med på en liten provning med 10 deltagare där vi provade några olika starkviner och två öl till några olika efterrätter samt två olika ostar. En mycket intressant provning faktiskt. I glasen hade vi Château du Levant Sauternes 2007, Red Port Ruby, Porto Cruz Tawny, Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995, Timmermans Kriek och Slottskällans Imperial Stout. För den som inte är så bekant med starkvin så är sauternes ett franskt sött vitt vin medan ruby, tawny och vintage port är olika stilar/klassifikationer av portvin. Som den mest ölintresserade deltagaren så fick jag äran att välja ut de två ölen. Kravet var att de skulle finnas i Systembolagets sortiment så då tyckte jag att dessa två var mest intressanta till denna provning, och det visade sig att jag inte gjort bort mig helt.

De efterrätter vi provade dryckerna till var hemgjord vaniljglass med hallonkräm, pavlova, en liten bakelse med limekräm på en smördegsbotten toppat med jordgubbar och en chokladmoussetårta med hasselnötsbotten. De två ostarna var en gruyere och en grönmögelost (har helt tappat bort vilken sort det var).
Det hela gick till så att vi först provade alla drycker var för sig utan något till och sedan provade en efterrätt/ost i taget med alla drycker till, i ovan skrivna ordning.

Sauternesvinet tyckte jag fungerade riktigt bra till allt förutom till vaniljglassen, där det bara blev en duglig kombination som varken var bra eller dålig. De flesta andra verkade ha liknande åsikter och Château du Levant får nog ses som en av kvällens segrare, om man nu ska utse en sådan. Allra bäst tycket jag den var till chokladtårtan, vilket var lite överraskande för mig, men där gjorde kombinationen verkligen att massor av nya smaker lyftes fram. Portvinerna, särskilt vintage porten, tyckte jag fungerade rätt så bra till vaniljglassen och pavlovan, men de fick det sedan lite svårare med limekrämsbakelsen och chokladtårtan och var direkt dåliga kombinationer med bägge ostarna. Här var dock meningarna väldigt skilda mellan deltagarna.

Och så ölen då. Krieken föll i god jord hos de flesta och passade bra till såväl efterrätter och ostar. Visserligen gick den inte lika bra med mögelosten och pavlovan som till de andra rätterna, men det blev åtminstone dugliga kombinationer även där. Pavlovan blev alldeles för gräddig och mögelosten var helt enkelt lite för kraftig för att låta krieken spela med ordentligt. Stouten hade ingen annan än jag provat innan och blev, något väntat, lite för mycket för några deltagare medan någon annan tyckte den var kvällens positiva överraskning. En tjej hade så svårt för den att hon slutade prova den till de olika rätterna efter en stund. Ganska väntat var det också att det framförallt var till chokladtårtan som många tyckte att den passade bra, men även till de andra rätterna kom det en del positiva ord om kombinationen. Själv tyckte jag den var utmärkt till allt utom pavlovan som helt enkelt blev för gräddig även för en imperial stout. Jag är egentligen ingen stor grönmögelostälskare men kombinationen med stouten var underbart trevlig med kraftiga smaker från båda håll som hamnade i stora, fina kontraster till varandra. Verkligen något jag rekommenderar er att prova om ni inte redan gjort det.

Väldigt kul var det att prova både starkvin och öl till efterrätter och ost, många nya kombinationer för mig och sauternesvinet var en trevlig ny bekantskap, även om 105 kr för 375 ml kanske inte kommer få mig att välja den före ett öl. Det var också kul att gå på en provning med både öl och vin där de flesta andra deltagarna var vinmänniskor snarare ölmänniskor, om man nu ska ta till sådana indelningar. Imorgon kväll ska jag träffa flera av dem igen, då tänker jag nog ta med mig en Cantillon Kriek att låta dem smaka på för att jämföra lite med Timmermans variant som vi hade på provningen. Ska bli spännande att se vad de säger om den.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg!

    Blir lite sugen på att arrangera något liknande och att testa Château du Levant Sauternes 2007.

    SvaraRadera