Änkel äppelpaj

, , 1 kommentar
Hösten är ju äppelpajernas årstid. Jag bakade min tredje äppelpaj på tre veckor ikväll, och tänkte dela med mig av receptet, som är fruktansvärt enkelt.

Du behöver
6-8 äpplen av lämplig sort (antal beror på formens storlek)
100 g rumsvarmt smör i kuber
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1,5 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär äpplena i klyftor, lägg dem i formen och pudra över generöst med kanel. Jag brukar förgrädda äpplena i 10 minuter för att de ska bli lite mjukare. Mixa under tiden ihop de andra ingredienserna i en matberedare/mixer. Platta ut en liten bit i taget och lägg över äpplena så att de täcks helt och grädda sedan pajen i 20-25 minuter. Låt svalna till önskad serveringstemperatur och servera med marsansås.

Jag är svag för porter och stout till äppelpaj, så ikväll blev det en Mohawk Stitch till. Efter att ha läst ganska många besvikna omdömen så var väl inte förväntningarna jättehöga, men jag kan i alla fall säga att den passade bra till pajen även om jag förstår att ölet lämnar en del att önska när det dricks på egen hand. Annars hade nog en St Eriks Pompona Porter varit riktigt gott till, vanilj och äpple är ju en vinnarkombo. Eller varför inte en Hoppin' Frog Barrell Aged B.O.R.I.S. the Crusher...

1 kommentar: