Lammstek

, , 3 kommentarer
Förra helgen var jag hemma i Falun och hälsade på mina föräldrar. För en student är det ju alltid trevligt att äta mat som inte begränsas av en tight studentbudget. Den här helgen blev det extra trevligt då vi plockade upp en ordentlig lammstek ur frysen. Lamm är lite underskattat i Sverige tycker jag, riktigt gott kött.

Vi späckade steken med vitlök, gned in den i citron och sedan smör och kryddade på med ordentliga mängder salt, peppar, rosmarin och oregano. Av stekskyn och lite rödvin gjorde vi sen en god sås till, dock minns jag inte exakt hur vi gjorde. Ett tips är att avsluta såsen med att vispa ut en klick smör, det gör såsen klarare och lyfter upp smakerna ett snäpp till. Vi åt vanlig kokt potatis till då, men när vi dagen efter åt upp det kött som blivit över så gjorde vi istället en potatisgratäng med jordärtskockor i. Rekommenderas starkt att testa det, mycket gott.


Jag hade glömt bort att köpa någon särskild öl till maten, men som tur var hade jag ändå plockat på mig en Zeitgeist som fick bli middagsöl. Inte riktigt lika bra till lammet som jag tror att en sjyst brown ale eller kanske en Postiljon hade varit men ändå mycket gott till, speciellt när den fick upp värmen lite. Min mamma drack rödvin till maten så jag tog ett glas jag med för att jämföra det mot ölen. Millefiori Rosso Delle Venezie hette det, och passade också väldigt bra till maten. Nu hade vi ju i och för sig gjort såsen på det vinet, så det var väl kanske inte så konstigt, men ett gott vin helt klart som jag kan rekommendera om du vill dricka något annat än öl till maten, eller kanske har gäster som föredrar vin.


En annan kul grej med att komma hem till Falun är att titta förbi Pitchers och se vad som har kommit in sen sist man var hemma. Jag drog med mig en polare för en pubkväll med grabbsnack och hann igenom Ayinger Celebrator, To Öl Overall IIPA, Captain Lawrence Captains Reserve IIPA och Traquair Jacobite Ale innan jag kände att det var nog för en kväll. Jag har sagt det förut och säger det igen, har man vägarna förbi Falun och vill dricka god öl är det till Pitchers man ska gå. Annars ligger Bishops Arms bara runt hörnet.

3 kommentarer:

  1. Låter trevligt, nu blir man ju lite hungrig...

    SvaraRadera
  2. ALl bärs du nämnde finns på O'Connor's i Uppsala ;)

    SvaraRadera
  3. Tycker också att lamm är underskattat, lät väldigt gott det där.

    SvaraRadera