Motion om bättre villkor för småbryggerierna

, , 3 kommentarer
Ölpolitik är ju alltid kul att bry sig om, och nyligen har det kommit en motion från Hans Rothenberg och Michael Svensson, bägge (M), om bättre villkor för Sveriges småbryggerier. I korthet går den ut på, så som jag tolkar den, att se över möjligheten att sänka skatten på öl från små bryggerier, i enlighet med EU-lagstiftningen som tillåter sänkt skatt för bryggerier som brygger upp till 20 00 000* liter om året. I motionen ingår också att se över möjligheten att underlätta distributionen för små bryggerier.

Motionen kan läsas här. Jag har inte alls bra koll på hur stor chans det kan vara för en sådan här motion att gå igenom eller hur lång tid det kan ta, men vi kan ju alltid hålla tummarna och hoppas. Även om det inte skulle gå igenom så är det ju på lång sikt bra att det är något som uppmärksammas.

* I texten till motionen står det 2000 hl, vilket jag också skrev tidigare i inlägget, men enligt Thomas på Ocean (se nedan) är det alltså 200 000 hl det rör sig om och jag har uppdaterat inlägget enligt den informationen.

3 kommentarer:

 1. Japp, bara att hålla tummarna att det blir något av det där. Kul att det äntligen börjar hända något, utredningen om eventuell Gårdsförsäljning pågår för fullt så det är bara att avvakta och se.

  SvaraRadera
 2. 200000 hektoliter som högst - dvs 20 miljoner liter. Men de flesta väljer mindre volymer som Irland / Storbritannien m fl. Mig veterligen är det bara Tyskland som har fullt ut vad gäller volym. Vi hade ett möte på Ocean med Hans Rothenberg där jag uppmärksammade möjligheterna inom EU`s ramar och nu har det resulterat i en motion i RD. Skulle betyda långt mycket mer än en eventuell gårdsförsäljning för oss små som vi på Ocean anser är en icke-fråga p g a de kostnader det skulle innebära att sälja alkohol direkt på produktionsstället (kassasystem / personal / lokaler / godkännande tillstånd mm)...

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 3. Tack för rättningen Thomas. I den texten jag läste stod det 2000 hl, men 200 000 hl låter ju mycket bättre. Lär väl inte finnas något mikrobryggeri i Sverige som ligger över 1 miljon liter, så man kan ju hoppas att gränsen hamnar där någonstans, om det går igenom alltså.

  Lägre priser på svensk mikroöl samtidigt som bryggerierna får samma intäkter per såld öl som tidigare säger vi ju inte nej till.

  SvaraRadera