Vad dricker man till haggis?

, , 4 kommentarer
Enligt tradition är det tydligen bara okej att dricka whisky till haggis. Jag föredrar att kunna dricka något större volymer av min måltidsdryck än bara några centiliter, så jag funderade lite på vad för öl som skulle kunna vara gott till. Hela anledningen till dessa funderingar var att jag i torsdags var inbjuden till en sammankomst med Whisky Academy of Scandinavia (WAS) för att prata lite om öl för dessa herrar (tack Jonas för rekommendationen), och fick då även sitta med på deras middag där det serverades haggis till förrätt. Nu var det ju förstås inte jag som valde öl till maten, och jag hade inte ens smakat haggis innan, så mina funderingar hade egentligen ingen större mening i slutändan.

Haggis är alltså en traditionell skotsk maträtt som tillreds av hjärta, lungor och lever från lamm. Det är faktiskt både nyttigt och gott, det gäller bara att man inte har några problem med tanken på att äta inälvor. Själv ser jag inga konstigheter i det och var mycket glad över att få prova på denna rätt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig att få för öl till maten och blev glatt överraskad när jag såg att bordet var dukat med Punk IPA, som tydligen hade valts lite på chans utefter föresatsen att det skulle vara en skotsk öl. Ett bra val sett till matkombinationen också, då haggis har en relativt tung och köttig smak och IPAn fräschade upp mellan tuggorna. Hade man istället vilja spela mer med maten så hade nog en Wee Heavy eller en lite tyngre belgare gått fint.

Förutom ölen serverades också en dram Cragganmore 12 till maten. Tror bestämt att det är första gången som jag dricker whisky till mat, men det visade sig vara ett trevligt komplement. Efter middagen, som även bestod av schnitzel med pepparsås och potatisgratäng samt äppelkaka med vaniljsås, fick jag även hänga på deras whiskyprovning där vi provade fyra olika skottar och en Mackmyra. Jag är ingen stor whiskydrickare då jag har lite svårt för alkoholsmaken i så stark sprit, men emellanåt är det ju kul att prova lite och det var definitivt en bra övning för lukt- och smaksinnena som, i dryckesväg, fått vara väldigt koncentrerade på öl på senaste tiden.

Det här haggisreceptet finns att hitta på WAS hemsida och ska väl även vara så som torsdagens haggis var tillredd:

Lever, hjärta och lungor från tre lamm
1,2 kg finhackad njurtalg
1,5 kg rostade havregryn
5 stora gula lökar, finhackade
2 liter kraftig köttbuljong
1 msk vitpeppar
5 msk salt
1 msk finmalen muskotnöt
2 msk stött muskotblomma
2 dl whisky

Lever, hjärta och lungor kokas väl och efter att ha svalnat hackas de mycket fint. Blanda allt mycket noga med den finhackade njurtalgen, de rostade havregrynen, den finhackade löken och kryddorna. Tillsätt köttbuljongen och whiskyn och rör om tills allt är väl blandat. Fyll aluminiumformar - vi använder 1,2 liters formar – sätt på locken och låt bada i kokande vattenbad i tre timmar. Serveras varm med rotmos och potatismos.

Jag får tacka alla närvarande för en väldigt trevlig kväll!

4 kommentarer:

 1. Tror faktiskt att en Belhaven Wee Heavy skulle passa fint! Har dock själv aldrig ätit haggis, men inälvsmat blir ju ofta rätt salt och mustigt, tror en söt och maltig skotsk bira skulle passa fint till detta! :)

  SvaraRadera
 2. Traquair House Ale var trevlig vill jag minnas då jag gjorde en försvenskad variant med pölsa, rotmos och potatismos på Robert Burns Day för några år sedan...

  SvaraRadera
 3. "Jag föredrar att kunna dricka något större volymer av min måltidsdryck än bara några centiliter" Det är väl därför det krävs mycket whisky till haggis och inte bara några cent? :-)

  SvaraRadera
 4. Åt haggis under en skottlandsresa i höstas. Vi testade runt med några olika ölsorter men just en ljusare, lite frisk bitter funkade bra. Det jag valde var Texas från skotska The Houston Brewing Company vilket passade bra till den kryddiga haggisen.

  SvaraRadera