Rapport från En Öl & Whisky Mässa

, , Inga kommentarer
En Öl & Whisky Mässa har gått från katastrofstart till en av Sveriges största och bästa ölmässor på bara två år. Väl genomfört och med en intressant utställarlista som bjöd på såväl intressanta möten som goda öl. En toppenmässa helt enkelt och om du fortfarande tvekar efter första årets debakel är det bara att glömma det, för av sådant finns inga spår kvar.

Sett till totala besökare är Stockholm Beer & Whisky Festival fortfarande störst men på en punkt slår faktiskt En Öl & Whisky Mässa högre. På lördagen hade de nämligen fler besökare sett över hela dagen än vad SBWF har haft som mest och det säger en del om storleken på mässan.

Ändå verkar det mesta ha gått smärtfritt för både utställare och besökare. Insläppet såg att fungera mycket smidigt och de utställare jag pratade med var otroligt nöjda med service och administrationen. Trots de rymliga lokalerna blev det dock väldigt varmt och stimmigt under de mest hektiska timmarna på lördagkvällen, men det är också svårt att komma undan med så många människor under samma tak.

Ölmässigt fanns det gott om spännande saker att prova igenom. Spike och Bearded Rabbit gjorde stort avtryck på mig med sina öl, som bryggts på Dugges den här gången men som snart kommer göras på det nya Open House Brewing som de öppnar tillsammans med Electric Nurse framåt hösten.

India Pale Lager, det vill säga öl som humlats som IPA men jästs med lagerjäst (och med diverse varianter på hur man sköter allt däremellan), fanns i nästan var och varannan monter. En av de bästa fanns hos Nääs som tillsammans med All In har bryggt den riktigt mumsiga Ka-Blammo.

På folkölssidan imponerade Oppigårds med sin nya Session Pale Ale som hade fin fyllighet och lagom mycket humle. I mässhallarnas andra ände hade Brewski ett helt gäng berliner weisse i folkölsstyrka som också imponerade stort. Allra godast var varianten med passionsfrukt som var härligt glassig, tätt följt av en med physalis och kumquats med en tydlig smak av physalisen tillsammans med en aromatisk apelsinskalston. Imponerande grejer där fruktanvändningen verkligen gett något till ölen. Någonstans mittemellan dessa utställare hade Beerbliotek sin lilla monter med en fantastisk kaffestout i folkölsstyrka.

Som en liten efterrätt passade Avery Uncle Jacob's som handen i handsken och hittades i Great Brands monter. Tungt, elegant och utsökt.

Ja just ja. Mohawks Anything Gose som kommer i fasta sortimentet på Systembolaget i juni var också riktigt fin, även om small-batch-varianten som också fanns att smaka var ännu bättre. Precis samma recept men syrningen hade gått ett steg längre vilket i min smak höjde den ett litet snäpp.

Sammantaget en riktigt väl genomförd festival. Två tummar upp till både arrangörer och utställare!

Imorgon kommer även lite bilder från festivalen i ett eget inlägg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar