Folkölsduo från Backyard missar målet

, , Inga kommentarer
Carlsbergs projekt Backyard Brew släppte i dagarna sina två första folköl. Det blir en amber lager och en session-IPA, men den ena är lite mer lyckad än den andra. Framtoningen i etikettdesign och marknadsföring riktar sig väldigt tydligt mot en publik som uppskattar mer smak i ölet, ändå är det bara en av dem som står ut från den stora mängden folköl.

Intresset för smakrik öl med låg alkoholhalt har drivits uppåt länge och med session-IPA i spetsen börjar dessa typer av öl få ordentligt fäste på marknaden. Det märks inte minst när de största bryggerierna börjar ge sig på egna försök. När nu Carlsbergs experimentbryggeri Backyard Brewery, vars öl bryggs i Falkenberg, lanseras på folkölshyllorna känns det därför som ett tydligt tecken på trendens styrka.

Dels släpps en lager vid namn Leaky Bucket som läggs fram som en modern tolkning av för-förbudstidslager, vilket tillsammans med vem som står bakom för tankarna lite till Brooklyn Lager. Alla sådana liknelser försvinner direkt när man smakar på ölet, som faktiskt inte smakar särskilt mycket alls. Istället för den utlovade smakrikedomen får man något som skulle kunna vara vilken folkölslager som helst, förpackad i en finare flaska och till premiumpris.

Samtidigt lanseras en session-IPA som håller ett något högre mått. Queen of Hops har humlats med Cascade för en något citrusdriven ton och den har en lite småtrevlig smak sådär. I humlemängd ligger den ändå väldigt långt ifrån en öl som Brewdog Dead Pony Club som har 0,3 % mer alkohol och kostar nån krona extra. Den lilla alkoholskillnaden gör ju dock en viktig skillnad i det att Queen of Hops då kan säljas i matbutikerna och i det sortimentet bjuds inte på lika stark konkurrens. Åtminstone inte när man kikar på öl med lite bredare distribution.

Jag hade hoppas på mer, men till slut får det här väl ändå betyget att det var som förväntat. Det ska mer till än snygga etiketter och lite amerikansk humle för att göra bra öl. Ska man dessutom göra bra och smakrik folköl av det krävs ännu lite mer. Backyard Brewery har inte riktigt levererat på den punkten, samtidigt har åtminstone Queen of Hops breddat utbudet något.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar