Naparbier med Tilltugg

, , 1 kommentar

Uppsalarestaurangen Tilltugg satsar rejält på sin spanska profil och det sträcker sig även till ölutbudet. Med den egna importen av öl från spanska stjärnbryggeriet Naparbier har de ett fint utbud av olika ölstilar som passar fint till deras tapasorienterade mat. Nu är tanken att ölen ska börja få spridning till fler restauranger och snart gå att köpa via beställning på Systembolaget.

Spanien spekuleras på många håll bli nästa minitrend på den svenska ölmarknaden, lite som det nya Italien. Uppsalakrogen Tilltugg hoppade på det tåget redan förra sommaren då de började pratade med Naparbier och har sedan dess fixat egen import av deras öl. I november kom första pallen till Uppsala och nu är den fjärde på väg, vilket får ses som en mer än hyfsad omsättning. På Uppsala Beer & Whisky Festival, där Tilltugg ställde ut med ölen från Naparbier, såldes 40 lådor genom smakprover vilket nog tog dem på sängen lite.


Naparbier har en bred portfolio med öl som sträcker sig från lager via humleladdade öl till belgare och barley wines. Lägstanivån är mycket hög dessutom och listan på bryggerier de gjort samarbetsöl med (bl a Mikkeller, Beavertown, To Öl och Alvinne) säger en del om vad de går för. Det är kanske inte så konstigt att det passar bra till Tilltuggs meny med diverse tapasvarianter i form av oliver, nötter, korvar, musslor, ostar och annat mumsigt.

Jag kom i kontakt med detta härliga initiativ på ovannämnda festival och har nu även varit förbi själva restaurangen för att prova öl och mat ihop. Det kunde snabbt konstateras vara värt det. Jag må vara lite lokalpatriotisk i frågan, men Uppsala blir mer och mer en ölstad att räkna med och ofta går det att kombinera med rätt sjyst mat också.


Att ett spanskt bryggeris öl går bra ihop med tapas och spanskt inspirerade smårätter är kanske ingen överraskning heller. Det förtar inte att det var trevligt. Här skulle man väl kunna börja rabbla öl och rätter, men faktum var att alla deras öl håller bra kvalitet och det gjorde även maten. Ett tips är däremot att gå dit på måndagar då det dels är lugnt och då du dels kan vara säker på att Johan jobbar som är duktig på att ledsaga dig genom mat och dryck.

Helt klart värt ett besök när du är i Uppsala, oavsett om du är sugen på en hel middag eller bara lite tilltugg.


1 kommentar:

  1. Jag har konstigt nog aldrig hört talas om detta ställe.Ser fint ut.
    Det lilla som kommit i min väg från Naparbier har varit bra.

    SvaraRadera