Glastest: Spiegelau Craft Pils

, , Inga kommentarer

Spiegelau fortsätter spotta ur sig nya glas i sin craft-beer-serie och det senaste i raddan är ett pilsglas. Det kan tyckas en aning lustigt med tanke på att de redan har ett pilsglas i sin beer-classics-serie. Naturligtvis är det också det glaset jag har jämfört mot när jag har testat det nya glaset med både en tysk och en tjeckisk pils.

Glasets design är som en hybrid mellan deras klassiska pilsglas och deras övriga glas i craft-beer-serien. Det är nästan lika högt och ungefär lika smalt som det klassiska glaset, med en innåtgående midja i samma höjd. Men det har också en utåtgående midja och avsmalnande som gör att övre halvan av glaset blir som en väldigt smal och avlång kupa samt att det får en mindre mynning. Båda glasen finns att köpa på bland annat Barshopen.

Det är Riedenburger Martha Krieger Spitzenpilsner och Budvar som har fått bistå mig i att utvärdera det här glaset. Spitzenpilsnern, som är en pils i tysk stil, är något beskare och fylligare än den tjeckiska pilsnern Budvar, men också lite torrare.

Med Spitzenpilsnern är det få uppenbara skillnader mellan glasen. Den tydligaste är att smakerna blir lite skarpare i Craft Pils medan de blir rundare i klassiska Pils. Skillnaderna märks särskilt mot slutet och i den inledande beskan.

När Budvar hamnar i glasen märker man att smaken känns något kortare när man dricker ur Craft Pils. Det är bara en spekulation, men jag misstänker att det har att göra med att den smalare mynningen koncentrera ölflödet till mitten av munnen istället för att sprida ut det. Även här blir smakerna något rundare i det klassiska Pils-glaset, men det är ännu mindre skillnad än det var med Spitzenpilsnern vilket kanske beror på att det här ölet är rundare i grunden.

I slutändan tycker jag att det klassiska glaset vinner på poäng, men det är små skillnader. Båda glasen är trevliga att dricka ur, då de är lätta, snygga och ligger bra i handen. Framförallt lyfter båda fram de fina smakerna i en välbryggd pilsner. Har man redan det klassiska Pilsglaset från Spiegelau ser jag ingen anledning att köpa Craft Pils. 

Har man inget av dem och är sugen på den här typen av glas tycker jag faktiskt att man kan välja utifrån vilken design man tycker är snyggast och som passar bäst in i ens glassamling. För vissa kanske det också spelar en liten roll att Craft Pils är någon centimeter lägre vilket gör det lättare att få in i en diskmaskin.

Om man nu diskar sin ölglas i diskmaskin alltså.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar