Lagringsexperiment: Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Blauw 2008

, , 3 kommentarer

För omkring ett år sen provade jag fem och tio år gamla flaskor av den smått legendariska Cuvée Van De Keizer Blauw från Gouden Carolus. Jag konstaterade då att dess peak troligen låg någonstans mittemellan de åldrarna. Det var därför med hög förväntan som jag drog av korken på en flaska från 2008 och jag blev inte besviken.

Cuvée Van De Keizer är en riktig sockerbomb när den är färsk och det ska till något av en godisgris för att man ska få i sig ett ordentligt glas. Med åren integreras dock sötman i resten av smakerna och blir betydligt mindre påtaglig, och ölet blir en njutning av rang.

När jag provade fem och tio år gamla flaskor visade den fem år gamla ölen prov på stor och mycket positiv utveckling, men fortfarande med potential att bli ännu bättre, medan den tio år gamla flaskan kändes som den halkat över toppen. Slutsatsen som drogs var givetvis att den då skulle vara som bäst kring sju-åtta års ålder och det var nu upp till bevis med en åtta år gammal flaska.

Och du må tro att den infriade förväntningarna! Den kostar över hundringen att köpa och sedan ska den lagras i flera år för att nå hit, men det är helt och hållet värt det. Fullt med frukt i både torkad och färsk form, nyanserade karamelltoner, madeira, lätta vaniljtoner och så en balanserad sötma som lyfter alla dessa smaker det extra snäppet. En lätt kryddighet vilar fortfarande över smakerna och har fått sällskap av ack så lätta toner av läder och tobak som bygger upp fler smaklager.


Än så länge har inga tråkiga smaker från lagringen blivit märkbara, men den har förstås tappat något i fyllighet. Jag tycker den är så pass kraftig som färsk att den egentligen bara mår bra av den lägre fylligheten och det är fortfarande en ganska kraftig öl. 

För min smak är den definitivt vid eller väldigt nära sin peak vid den här åldern och en flaska av den här åldern är svaret på varför man lagrar öl. Det är nämligen väldigt nära perfektion och med en smakprofil som inte går att uppbåda på annat sätt än att just låta den utvecklas i sakta mak över nästan ett decennium. 

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. Du kan läsa mer om bra lagringsförhållanden här: http://www.portersteken.se/2016/09/att-lagra-ol-optimala.html

   Radera
 2. Jag köpte paketet med tre flaskor på webb-släpp före jul, så jag har lite att se fram emot mao.
  Det var lagrade flaskor från 2010, 2013 och 2015.

  SvaraRadera