Klassöl i fasta: Stigbergets West Coast IPA

, , Inga kommentarer

Bland de humliga ölen som finns på Systembolaget är de importerade i stort sett alltid för gamla för att fortfarande kunna vara i världsklass när de når konsumenterna, och de svenska ölen i fasta sortimentet har inte riktigt nått det där sista steget till världsklassen. Så var det i alla fall fram tills att Stigbergets West Coast IPA kom in i fasta sortimentet, för det är sannerligen en IPA i världsklass och som alltid verkar gå att hitta färsk.

Stigberget blev kända på allvar i Sverige, och samtidigt i världen, genom sin GBG Beer Week IPA 2016 som ofelaktigt fick humleälskare på fall. Ungefär däromkring började också deras West Coast IPA, som alltid varit bra, bli riktigt bra. Som bryggaren Olle förklarade i en intervju med Portersteken beror det på att olika pusselbitar i hans arbete för att göra bättre IPA föll på plats.

Stigbergets GBG Beer Week IPA har nu bryggts för sista gången, och för årets GBG Beer Week kommer istället att Beerbliotek att brygga en öl (även det en IPA), men Stigberget fortsätter att göra bra IPA. Och sedan december har vi alltså den grymt goda West Coast IPA i Systembolagets fasta sortiment.

Det är en lite lagomt grumlig, ljusgul öl med en stor, tät och fin skumkrona som tornar upp sig i glaset. Doften är laddad till max med riktigt friska och fräscha fruktiga toner av söt citrus, grapefrukt och exotisk frukt. Verkligen en sådan doft som får igång en humleälskare som mig själv. 

Smaken är såklart dominerad av den fruktiga humlen, med en len sockerkakssmak från malten som ger humlen något att stå på. Det är en väldigt behaglig smak som smeker munhålan och som inte utmanar på något vis förrän en lätt beska visar sig. Det är inte så beskt som en klassisk västkust-IPA men den har inte heller den brist på beska som vissa ultramoderna IPA ibland försöker uppnå. 

Det är den slags IPA som inte bara går hem hos de flesta, utan älskas av de flesta, för att den är så bra. En sådan IPA som jag bjuder min mamma på för att några dagar senare få ett samtal med en undran om vad den där goda ölen hette.

En IPA i världsklass helt enkelt, kanske den allra första svenska sådana, och den finns som tur är alltså i Systembolagets fasta sortiment.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar