Gott från de små på Nöjesguidens Ölmässa

, , Inga kommentarer

Årets första svenska ölfestival, Nöjesguidens Ölmässa, har just börjat sitt sista pass och trots att det är en liten festival med ganska få utställare bjöd den på många positiva överraskningar och några väntade toppar. En festival som ger ett välkommet tillfälle för några av de mindre bryggerierna att få visa upp vad de kan.


Medan det verkar ha varit mer eller mindre slutsålt idag så var det lugnt och skönt på den tidigare fredagseftermiddagen vilket gav gott om tid att prata med bryggarna. Jag började i lugn och ro med att titta in hos PKLK där jag provade Acidum Fläder, en enkel men väldigt god suris i folkölsstyrka där flädern nyanserar ölet väldigt snyggt utan att dominera det. Det följdes upp av Popular Demand IPA som också imponerade med rena, klara smaker med mycket humlefruktighet.


Vidare till montergrannen Stockholm Brewing som bland annat hade med sig Just The Pips, en granatäppelgose som bryggts tillsammans Beerbliotek. Den bjöd på en riktigt smaskig balans mellan mineraler, fruktighet och syra. Även deras singelhumlade Simcoe-IPA var riktigt smarrig.


Nordic Kiwi Brewers, eller bara NKB, har nu funnits ett tag och har med tiden nischat in sig allt tydligare på nyzeeländsk humle. Craig slängde fram en Hokitika Hooch, en lätt syrlig IPA som var mycket fräsch och sydde ihop humlen med de syrliga tonerna på ett bra vis. Deras Gone Native var däremot inte min kopp te, men så tycker jag att enbärskryddning är gott i gin men sällan i öl.


Viggo och hans Swedish Brewing, som håller till på Coppersmith's i Västerås, var också på plats och fick också tillfälle att imponera med sin svart-IPA Olja. Mer chokladfudge än kärvt rostade smaker och därmed fick också humlen sin plats i smakbilden. Smaskigt! Jag trodde att svart-IPA som stil hade börjat dö ut så smått, men frågan är om den inte får en andra glansperiod nu när allt fler bryggare får till den något kluriga stilen.


Nöjesguidens Ölmässa är till för svenska bryggerier, men Bronx Brewery från New York snikade in sig på några kranar i Sigtunas monter. Dels med två egna öl, där deras IPA inte var så dum, och så genom samarbetet med just Sigtuna som blev till The Nut Smuggler. Namnet kommer av att det var Bronx som tog med sig hasselnötsextraktet till ölen till Sverige, men det finns också en alternativ förklaring till namnet som bl a har att göra med David Hasselhoff. Hela den historian ska vi dock inte dra här. Ölet blev i alla fall en imperial porter med hasselnötsextrakt och så skal från kakaobönor, som är en biprodukt i chokladtillverkningen men som är en potent smaksättare för ett öl. Mer choklad än hasselnöt och därmed blev också balansen i smakerna ganska bra.


Åre Bryggcompagni var ett av de svenska bryggerierna som haft längst resväg för att ställa ut och de visade bland annat upp några fina saisons. Precis som t ex PKLK och NKB har deras öl inte varit särskilt imponerande när jag provat dem i skribentprovningar inför släpp i Systembolagets lokala sortiment, men där är det ofta handbuteljerade flaskor, öl från testbatcher och så vidare. Nu när de kom med färdiga och fullskaliga produkter på fat var det betydligt mer imponernade.


Till sist fanns det också en till utländsk bryggare, men en som börjat kontraktsbrygga så smått i Sverige, nämligen Evil Twin som ställde ut sin Imperial Biscotti Break som bryggts hos Poppels. Det var just bara den ölen som fanns med men det är ju inte vilken öl som helst heller. Även Jeppe var på plats under fredagen och hymlade inte med att den ölen är bryggd med aromer för att få till sin speciella smak. En trevlig avslutning på fyra timmars ölglädje i lagom mak.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar