Årets julölsfavoriter: Starkingarna

, , Inga kommentarer

Serien om årets julölsfavoriter avslutas lämpligt nog med de öl som lämpligen avslutar kvällen, nämligen de starkaste och smakrikaste ölen. Det finns bland årets julöl på Systembolaget en dryg handfull julöl som närmar sig nio-tio procent och till och med lite till, och bland dem har jag två klara favoriter: Great Divide Hibernation Ale och Gouden Carolus Cristmas Ale.

Både de här ölen är klassiker som varit med ett tag. Det är med all rätt, för de levererar riktigt hög klass. Hibernation Ale brukar också komma högt i olika tidningars och nätsidors rankingar medan Gouden Carolus kanske är något ovanligare som kritikerfavorit. Kanske är den lite svårare att hitta rätt tillfälle för med sin tydliga kryddighet men å andra sidan tycker jag också att det gör den ännu mer julig.

Hibernation Ale utger sig själv för att vara en "english style old ale". Det där med old ale kan ju vara svårtolkat, men här är det den vanligare(?) tolkningen med en ölstil som närmar sig barley wine som gäller. Det lyckas de också bra med och den engelska inspirationen är väldigt tydlig i smaken. Här finns inslagen av rostat bröd och de lite jordiga tonerna, blandat med knäckiga drag och en hint av kaffe. Det nyanseras ytterligare med milda toner av läder och tobak.

Den passar förstås med julbordets allra tyngsta inslag men för mig är det en typisk öl att hälla upp ett litet glas av efter maten. Råkar man ha en läderfåtölj, något jag själv tyvärr saknar, blir det bara ännu bättre. 

Gouden Carolus Christmas Ale är, tillsammans med den lika starka Emelisse Winter Ale, den allra starkaste av årets julöl på Systembolaget med sina 10,5 %. Den bör alltså behandlas med viss respekt och gör sig bäst i små glas. Inte bara för alkoholens skull, det är en smått maffig öl med sötma, mycket torkad frukt och förstås den karaktäristiska tonen av stjärnanis som gör det till en otroligt god öl i lite mindre mängder, men som kan bli lite mycket om man petar i sig hela flaskan själv. I varje fall för mig.

Även för den går det förstås att matcha den snyggt med mat, men ännu hellre till julens sötsaker där man kan hitta väldigt spännande kombinationer mot smakerna av stjärnanis och torkad frukt. För egen del är jag väldigt spänd på att prova den tillsammans med min sambos saffranskola med mandel som just nu står och svalnar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar