Mariestads Smakresan - Emmer Porter

, , Inga kommentarer

Mariestads har under de senaste fyra åren gjort ett årligt reseevent med kunder som gått under namnet Smakresan. Man har också bryggt några öl kring varje resa, där man tagit inspiration från såväl resmål som resesätt. De tidigare skapelserna har inkluderat rauchbier, steambeer och en fatlagrad strong ale. Årets resa gick med det klassiska flygplanet DC3 via Gotland och Österlen till Berlin och den första ölen inspirerad av den resan är en porter gjord med gotländskt emmervete och rökmalt.

Just de här skapelserna som görs i samband med Smakresan brukar faktiskt vara ganska intressanta öl och de brukar dessutom presenteras med ganska spännande matmatchningar gjorda av olika toppkockar. När man häromveckan presenterade Emmer Porter för dryckespressen stod Johan Backeus och Thomas Sjögren för två rätter var i en riktigt bra fyrarättersmiddag.

Thomas Sjögren
För att matcha mot just Emmer Porter hade Thomas Sjögren snickrat ihop en riktigt vuxen efterrätt bestående av en hasselnötskaka med brynt smör i som toppades med en kula glass på kaffe och fänkål samt färska hallon vid sidan. Den här rätten hade låg sötma för en efterrätt och bjöd istället på gott om rostade och bittra smaker i en mängd nyanser med små syrliga inspel från hallonen.


En rökig porter har också ganska vuxna smaker, särskilt Mariestads Emmer Porter som förutom rökigheten också har en del brända toner. Här finns också toner av mörk choklad, soja och så en liten ton av tjära. Sötman är låg och beskan ganska hög i och med den brända bitterheten. Det är med andra ord ett ganska utmanande öl. Det här blev också en spännande matchning mot efterrätten och man förstår att Thomas valde att göra en rätt med låg sötma. 

Mariestads Emmer Porter släpps i beställningssortimentet på måndag. Priset på 229 kr för 75 cl är väl i saftigaste laget om man enbart går på de sensoriska kvaliteterna. Dock finns en viss utvecklingspotential med lagring här, då jag tror att ölet kan tjäna på något år i källaren för att mjuka upp de lite kärvare tonerna. 

På samma middag provade vi för övrigt ett tidigare Smakresan-öl som nu blivit riktigt bra efter att ha lagrats i två år, men det återkommer jag till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar