Klassöl i fasta: Drie Fonteinen Oude Geuze

, , Inga kommentarer

Det var många som jublade när Drie Fonteinen Oude Geuze tog en plats i Systembolagets ordinarie sortiment för 2,5 år sen. Lyckligtvis finns den fortfarande kvar där även om den tenderar att vara lite svår att hitta. Det är verkligen ett exempel på världsklassöl i det fasta sortimentet, som jag passar på att köpa några flaskor av varje gång jag ser den.

Efter en kris för åtta år sen som hotade att driva Drie Fonteinen i backen är verksamheten nu väl återhämtad och under stor tillväxt. Ändå hänger de inte riktigt med efterfrågan och deras öl är inte helt lätt att få tag på, så det är en liten lyx för oss svenskar att ha deras Oude Geuze i fasta sortimentet även om det är i få butiker som den faktiskt finns på hyllan.

Den här typen av öl tenderar att vara lite av en vattendelare för de som inte är vana vid spontanjäsningens lite ovanliga smaker. Vissa älskar det direkt, andra undrar vad fan det är man lurar i dem. En del som inte gillar det från början lär sig med tiden, medan andra aldrig kommer att gilla sådan här öl. Många som gillar det tenderar också att tycka att det är bland det bästa som ölvärlden bjuder på. Så att säga att det är en polariserande öltyp är att uttrycka det milt, men för de som står på den gillande sidan är det också starkt gillande och just den här ölen anses av många inklusive mig tillhöra de bästa.

Drie Fonteinen blandar sin oude geuze av lambic som är ett, två och tre år gammal och som är gjord på vört från såväl det egna bryggeriet som från Boon och Lindemans. Allt görs på traditionellt vis och all lambic har fram till blandningen levt hela sitt liv på ekfat. Armand Debelder som driver Drie Fonteinen har en väldigt tydlig vision, och passion, för sin öl och förutom traditionsbevarandet har han också en klar bild om hur sin geuze ska smaka. Åt det smått vinösa hållet är det som gäller, med för en geuze rena toner med fokus på citrus och ek.

Den visionen märks tydligt i ölet som har en komplex smakstruktur med en vinös och syrlig grund som byggs på med toner av citrus, särskilt åt skaloljornas håll, blandat med ekens träighet utan att få dess kryddiga eller söta inslag. Det toppas med inslag av halm, örter och lätt stalliga drag. Det finns en elegans genom hela smaken som gör det till en mycket behaglig geuze.

Det här är också en intressant öl att lagra och gillar man geuze rekommenderar jag starkt att man lägger undan flaskor lite då och då över åren för att bygga upp ett litet "bibliotek" av olika buteljeringar.

Det här är nog ölet med högst literpris i fasta sortimentet, men det är också väl värt det. Väldigt väl värt det.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar