Midvintersolståndsöl

, , Inga kommentarer

Idag inträffade årets kortaste dag, midvintersolståndet, med omkring sex timmars dagsljus här i Uppsala. På Taps Beer Bar firade man det på ett väldigt bra sätt med ett fat Solstice d'Hiver från 2013. Ett mycket värdigt sätt att välkomna att dagarna nu börjar bli längre igen.

Solstice d'Hiver betyder förstås just midvintersolstånd och råkar också vara ett väldigt omtyckt öl från kanadensiska Dieu du Ciel. Det är också ett öl som gör sig väldigt bra med lite lagring så när jag hörde att Taps skulle koppla på ett fyra år gammalt fat behövde jag inte fundera länge för att övertyga mig själv om att åka förbi på ett glas. Vällagrad öl är trevligt och det är extra kul när man får den sällsynta möjligheten att testa ett lagrat fat. 

Inte blev det sämre när jag gled in på Taps och upptäckte att de bara tog 89 kr för 30 cl av en fyra år gammal öl med dryga tio procent alkohol. Snacka om pangpris, åtminstone på pappret. Återstod bara att se om det smakade så bra som jag misstänkte.


Det gjorde den givetvis. Härligt utvecklade maltiga smaker med toner av kola och karamell men också en lätt fruktighet och en liten ton av portvin, med en lätt beska i avslutningen. En ganska vuxen men samtidigt lite dekadent smak, med många nyanser och fint djup. Väl värd att ha sparat på och en väldigt trevlig öl att springa på såhär på vintersolståndsdagen.

Jag hade gärna stannat på ett glas till, och hade det inte varit för alkoholhalten så också ett tredje glas, men det fanns det inte tid till idag. Både ölen och vintersolståndet markerar att saker är på väg att börja om på nytt och det kändes lite passande för mig just nu.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar