Intervju: Malmö-Anders

, , Inga kommentarer

Under Brewskival passade jag också på att intervju Anders Hansson från Malmö Brewing, som hintar om framtida expansion och berättar om deras kommande satsningar på crowlers och mjöd. Läs hela intervjun här.

Hur går det för Malmö Brewing?
Jag har inte ens hunnit bort till vår monter än men Thomas står där och håller ställningarna. Jaha, du menar hur det går i stort. Jo, det går ju jättebra. Att ha ett taproom som fungerar i Sverige är rätt häftigt. Vi har lyckats bli av med Hamnmästaren och kan nu fokusera helt på vårt taproom. Vi kör 42 kranar med 16-20 egna öl, ibland lite fler.

Hur står del av Malmö Brewings öl säljs på ert taproom?
Det är vårt lite lyxiga problem, vi säljer 95 % av vår öl på vårt taproom. Resten går på export och vi skulle väl egentligen vilja ha mer till export. Men det är rätt lyxigt när man kan hålla sin försäljning i puben och maxa det.

Så ni slipper Systembolaget och att tappa öl på flaskor?
Ja, det slipper vi. Vi har inga flaskor alls. Om vi ska ha flaskor behöver vi större utrymme och vi är inte så sugna på att betala den hyran det skulle innebära mitt inne i centrala Malmö, utan då får vi starta ett produktionsbryggeri. Och det kan vara på gång.

För ungefär fyra år sedan gjorde jag en intervju med dig då du trodde att antalet svenska bryggerier skulle plana ut kring 200 och nu är det långt över 300. Vad tror du nu då?
Jag är glad att jag hade fel! Men jag sa då att det var svårt förra gången och det är inte lättare att sia om det den här gången. Man måste nästan dela upp det efter storlek innan man kan svara på det för små bryggerier som gör väldigt små volymer kommer det nog alltid finnas hur många som helst. Men hur många som lever på det är väl det intressanta. Jag hörde något om att det finns 200 000 konstnärer i Sverige, och det är ju säkert rätt sett till hur många som kallar sig för konstnärer för att de har målat någonting men alla de lever ju inte på sin konst. Jag vill inte säga att det är så i Sverige när det gäller bryggning, men det kanske är något att tänka på när man pratar om antalet bryggerier. Kan man sätta någon regel på det där? Fast jag vet inte var gränsen skulle gå... Nåja, jag lever på mitt bryggerier och det är ju bra.

Vad ligger i pipelinen för Malmö Brewing?
Det stora är ju att vi öppnar mjöderiet om 1,5-2 månader. Vi har hållit på i fem år och gjort mjöd utan att visa för någon, men nu kommer det. Det kommer bli ball! Lite fatlagrad mjöd, lite session-mjöd, det blir alla möjliga varianter. Vi har tolv märken på gång. 

Hur har det gått med försäljningen av folköl på growler?
Lite sådär, vi är ju lite försökskaniner kan man säga. Vi har ju Köpenhamn nära och dit kan man åka på en kvart och köpa öl hur man vill, så vi är ju kanske inte den bästa referensmarknaden för resten av Sverige. Det som händer i Malmö kommer inte hända i resten av Sverige. Vår nya grej är förresten att vi ska satsa på crowler, så vi har köpt in en crowlermaskin och kommer köra enlitersburkar. Nu försöker vi köpa in lock till burkarna men de säljs bara på hel pall och det är så himla många lock på en pall. Vi ville samarbeta med någon annan i Sverige och dela på pallen, men det är ingen annan som vill det, ingen fattar nog ens vad vi menar. Så det kommer bli en stor investering för att köra crowlers, men vi ska fan ta mig vara först i Sverige. Och vi kommer göra det, det blir under hösten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar