Zumen öppnar bakfickan

, , Inga kommentarer
Sedan Zum Franziskaner bytte ägare förra sommaren har det bakersta rummet stått tomt och oanvänt, men nu ska det bli ändring på det. Nästa vecka slår nämligen Zumens bakficka upp portarna. Där blir det satsning på tysk lager och lambic från Cantillon. Dessutom blir det årets svenska skådeplats för Zwanze Day.

Köket på Zum Franziskaner är lite för litet för att serva full meny åt hela lokalen, men nu när man fått upp ångan och lite snurr på gästerna har det blivit dags att låta det bli lite ölhall av det inre rummet.
-Bakrummet har stått tomt i ett år nu och vi tycker att det är lite synd att det inte utnyttjas. Vi får mer och mer att göra hela tiden och när det kommer många gäster så är den ”vanliga” baren på tok för liten. Vi får svårt att hinna med och det blir långa väntetider. Så vi tror att bakfickans bar kommer att underlätta mycket och samtidigt göra att stället känns mer intressant med fler olika rum, resonerar Stene Isacsson på Zum Franziskaner.

Till en början blir det en provisorisk bar med lite inlånad utrustning från vännerna på Nynäshamns Ångbryggeri som gör att man kan ha fyra kranar igång. Tanken är att snurra sju olika öl från Cantillon, däribland Nath och FouFoune, på en av kranarna. På två kranar kör man fast på Landsort Lager och Gänstaller Pils medan den fjärde kranen ska få rulla runt bland svenska och tyska gästöl.

Dessutom blir det en massa tysk lager från självrunna fat som serveras utöver de fyra ölen på kran. En hel massa godsaker på självrunnet är på gång, bland annat Spezial Ungespundet som var en av de bästa icke-rökiga ölen jag drack under mitt besök till Franken i vintras. På listan över kommande självrunna öl finns också öl från bland andra Hummel, Schlenkerla och Wagner. Och det är bara i den första leveransen. Det kommer komma en till sändning innan jul och då blir det kanske lite annat. Vilka öl som är på gång kan man följa genom Facebookgruppen Zum Franziskaners Bakficka.

Efter jul hoppas Stene kunna bygga en mer permanent bar i bakfickan, tillsammans med renovering av de andra inre gästutrymmena på Zum Franziskaners, medan matsalen och vanliga baren kan ha öppet som vanligt. 

Bakfickan får också en egen, enkel matmeny som även den går åt det tyska.
-Vi tycker att schweinshaxe och bratwurst är givet med tysktemat, så det kommer man att kunna äta där inne. Bakfickan kommer också att bli ett bra ställe att ta en öl medan man väntar på bord i matsalen, säger Stene.

Bakfickan öppnar upp på torsdag nästa vecka, den 20:e september. Inte långt därefter, redan lördagen den 29:e september, vankas det Zwanze Day i bakfickan. Biljetterna är redan släppta och kan endast köpas på plats i baren. Man kommer att duka upp en trerättersmiddag till 70 gäster, med lambic från Cantillon till varje rätt och förstås ett glas av årets Zwanze.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar