Intervju: Örebro-Anders

, , Inga kommentarer

Jag intervjuade inte bara en utan två stycken Anders under Brewskival. Förutom Malmö-Anders så tog sig också Anders Granberg från Örebro Brygghus några minuter för att svara på mina frågor. Anders pratar bland annat om konkurrensen på den lokala marknaden, den flygande starten som bryggeriet har fått och om kalamansi. Kalamansi? Ja, läs intervjun så får ni se vad det är.

Vilka är Örebro Brygghus?
Det är jag (Anders Granberg), Jesper Palm och Christoffer Mathiasson. Det är vi som driver och brygger Örebro Brygghus, sedan juni 2016.

Ni fick ju minst sagt en flygande start, eller hur?
Ja, jag törs väl nästan säga att första Brewskival, i slutet på augusti 2016, var det riktiga startskottet för oss. Då hade vi hållit på i drygt två månader och blev verkligen upptäckta här kändes det som. Vi fick göra tap takeover på Mikkeller Bar efter det och det har bara öst på sen dess.

Hur känns det att vara tillbaka på Brewskival för tredje upplagan?
Fantastiskt! Det är otroligt roligt att få vara med på Sveriges klart bästa ölfestival.

Ni har ju haft med er en grön öl, Cake. Var det tryck efter den?
Ja, det blev bra tryck, det var nog längsta kön vi har upplevt får jag väl ändå säga. Den tog verkligen slut fort! Vi hade den från öppning och fatet var tomt efter en och en halv timme. Den var nog uppskattad för både färgen och smaken.

Vad var tanken bakom den ölen?
Jag ska vara ärlig och säga att det är karamellfärg i, det är inte bara färg från frukten. Det var faktiskt Jespers idé att göra den, det är en suröl vilket vi gör mycket av och här har vi gjort ölen med kiwi, kalamansi och blodapelsin. Så ville vi spexa till det lite och dra ögonen till den och oss, så vi tillsatte lite karamellfärg. Jag hoppas att det har funkat, men vi har fått mycket goda omdömen om den också.

Vad är kalamansi för frukt?
Det är en citrusfrukt som vi använt ett par gånger tidigare. Den är otroligt potent med väldigt hög syra, men också väldigt aromatisk med toner av både honung och nätmelon samtidigt som den har mycket grape och citron. Den kommer vi jobba mer med, vi tycker den är väldigt bra.

Tillbaka till själva bryggeriet, hur har utvecklingen för er sett ut under de två åren ni varit igång?
Det har gått jättebra, vi är jättenöjda med hur bra det har gått och hur väl mottagna vi har blivit. Men vi kämpar, vi behöver öka både produktion och försäljning för att gå runt. Det är tufft, det är en hård konkurrens med väldigt mycket bra bryggerier från både Sverige och utlandet.

Var ser ni er själva om ett par år?
Vi har ju växt stadigt sedan vi började, så jag tror och hoppas att vi kommer fortsätta att växa. Jag tror att vi kommer fortsätta hålla på med samma saker som vi gör nu med mycket fokus på suröl och mycket frukt och bär. En hel del IPA och andra spexiga grejer också, och så när vi en liten dröm om att börja jobba mer med fat. Vi har provat det några gånger men när det finns mer tid och pengar vill vi investera mer i det.

Ser ni er själva som ett nördigt bryggeri?
Vi har kanske blivit lite så, och det blir ju ganska nördigt på sådana här festivaler där det är väldigt mycket ölintresserade människor som vill prova nya grejer hela tiden. Vi förser ju dem med det här, vi har bara med oss specialgrejer här. Den gemene örebroaren på vår hemmaplan dricker gärna våra lager och IPA å andra sidan, så vi har något för alla. Vi kan göra mer än bara crazy suröl med ostron i.

Finns det plats för er och alla andra bryggerier i Örebrotrakten på lokalmarknaden kring Örebro?
Ja, men det tycker jag absolut. Det finns ju flera bryggerier i och kring Örebro nu och jag tycker verkligen det finns plats för alla. Jag tror snarare att vi har hårdare konkurrens från bryggerier utifrån och importöl på krogarna och så. Så det finns absolut plats för oss bryggerier i Örebro och säkert ytterligare något lokalt bryggerier.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar