Inför kanelbullens dag - öl till kanelbulle

, , Inga kommentarer

Imorgon är det kanelbullens dag, en av de kanske mest väletablerade hitte-på-dagarna. Man behöver ju faktiskt inte kunna dricka öl till precis allt, och just till kanelbullar är det ju klassiskt med ett glas mjölk. Men om man ändå vill ha öl till sin kanelbulle? Jag testade fyra olika öl till kanelbulle för att se om det finns något att hämta i att kombinera öl och kanelbulle.

Jag var inte riktigt så ambitiös att jag bakade egna kanelbullar, utan jag köpte hem Uppsalas godaste kanelbullar från Forsa Hembageri. Eller kanelknutar, som Forsa kallar sina skapelser. För att testa med dessa plockade jag ner en bitter, en dubbel, en tripel och en milk stout i kundkorgen på Systembolaget. 

Brittiskt och belgiskt bland ölen alltså. En milk stout var självklart mot bakgrund av hela grejen med kanelbullar och mjölk. Inte för att en milk stout alltid smakar så mjölkigt, men ni fattar. Och jag tycker ändå inte om att dricka mjölk rent. Tripeln och bittern valde jag för att få med öl vars maltighet kunde matcha själva vetebrödet, medan dubbeln var något av ett wild card. Jag tror för övrigt att en bra kriek med lite fyllighet, typ Boon Oude Kriek, hade kunnat vara kul att testa då körsbär och kanel går väldigt bra ihop, men så blev det inte nu då sådan öl saknas på hyllorna på Systembolaget där jag handlade.

Jag började med bittern, en Fuller's London Pride, och hittade med den rätt på en gång. De brödiga maltsmakerna med drag av toast och marmelad matchade bullen väldigt bra och fylligheten låg i helt rätt nivå. Ett rätt så trevligt möte!

Dubbeln från Westmalle tog däremot över hela smakintrycket och funkade därför inte alls. Däremot var det inga problem med den starkare men ljusare Westmalle Tripel vars milda estrar och ljust brödiga smak samspelade väl med bullen. Dess humleprofil skapade också intressanta kontraster mot kryddorna i bullen.

Slutligen så stouten, en Jet Black Heart från Brewdog som är en vaniljkryddad milk stout. Det här bröt av helt mot bullen, men lite på samma inställsamma sätt som en kopp kaffe till en bulle kan göra. Fast riktigt samma kombinationspoäng som kaffe kan håva in lyckades den inte skrapa ihop, kanske på grund av skillnaden i serveringstemperatur och mängd bubblor. 

Milk stout blev alltså en intressant matchning, men jag tyckte att både en bitter och en tripel gjorde sig ännu något bättre.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar