Svenska bryggeriers finansiella storlek

, , 3 kommentarer
Lite då och då pratar vi om hur stora svenska bryggerier är i termer om produktionsvolymer. Jag tycker att även en del ekonomiska nuffror kan vara intressanta att kika på och har därför sammanställt omsättning och resultat för några svenska småbryggerier. Och ett fantombryggeri.

All data är från bryggeriernas årsredovisning för kalenderåret 2017 om inte annat anges. All data är hämtad från allabolag.se. Urvalet bygger på de småbryggerier som sålde mest öl på Systembolaget ifjol. Redovisade siffror är i miljoner kronor och är avrundade till närmaste hundratusental. Kolumnen resultat redovisar den post som kallas för resultat efter finansnetto.

BryggeriOmsättningResultat
Oppigårds Bryggeri*61,818,3
Omnipollo40,66,6
Nynäshamns Ångbryggeri33,82,1
Poppels Bryggeri33,44
Jämtlands Bryggeri324,7
Nils Oscar31,31,3
Dugges30,24,9
Grebbestads Bryggeri*15,90,5
Brewski15,80,9
Göteborgs Nya Bryggeri*13,20,1
Beerbliotek12,9-0,1
Coppersmith's10,9-4
Oceanbryggeriet8,90,7
Nya Carnegiebryggeriet**8,22,2
Ängöl*5,9-0,9
Brekeriet***4,80

*Från räkenskapsåret 2016-09 - 2017-08
**Från räkenskapsåret 2016-01 - 2016-12
***Från räkenskapsåret 2016-05 - 2017-04

Man ska kanske passa sig för att läsa in allt för mycket ur sådana här siffror, särskilt inte vinstsiffrorna som bara är plockade från ett enda år. Vill man titta närmare på något bolag är det lätt att finna dem på t ex allabolag.se där flera verksamhetsår och fler nyckeltal presenteras.

Hursomhelst, Oppigårds siffror är minst sagt imponerande. Omnipollo sticker också ut med imponerande siffror, och de skapades av, enligt årsredovisningen, bara fem anställda. Så har dessa företag också blivit uppmärksammade och prisade i olika företagarsammanhang. 

3 kommentarer:

 1. Intressanta siffror på många sätt. Oppigårds säljer alltså minst dubbelt så mycket som andra bryggerier. Välförtjänt förvisso men ändå en imponerande och i viss mån förvånande siffra.

  Men det som verkligen står ut är Nya Carnegiebryggeriet, kan den siffran verkligen stämma? Omnipollo skulle alltså ha en försäljning som är fem gånger större än NCB... Med tanke på all öl som NCB har inne på Bolis så måste ju den sälja förskräckligt dåligt i sådana fall.

  Och med Carlsberg i ryggen dessutom som kan hjälpa till med försäljning och distribution i hela landet.

  Och enbart NCBs restaurang måste ha miljoner i omsättning den. Men det är kanske ett företag.

  Redovisar NCB sin försäljning på annat sätt än övriga, kanske genom att vara flera företag egentligen. Eller igen... är deras försäljning snudd på katastrofal med tanke på vilka de har i ryggen och tillgänglighet på Bolis.

  SvaraRadera
 2. Och för att förtydliga. Jag tvivlar inte på din förmåga att ta fram siffror Johan. Detta är mycket mer en frågeställning/fundering till varför NCBs siffra ser ut som den gör. Hälften så stor försäljning som Brewski och Grebbestad. En femtedel av Omnipollo och så vidare.

  SvaraRadera
 3. Ja, Nya Carnegiebryggeriets siffror känns orimligt låga. Att jämföra med Omnipollo blir visserligen lite svårt, då deras öl kostar betydligt mer och de dessutom har mycket försäljning utanför Sverige vilket Nya Carnegiebryggeriet inte lär ha. Men det kan kanske vara så att det är lite dribbel med siffrorna. Det finns ju flera andra bolag (Carlsberg etc) inblandade där. Det är dock inget jag vill spekulera i, utan nöjer mig med att återigen konstatera att man kanske inte ska läsa in alltför mycket i enskilda siffror.

  SvaraRadera