Nytt från Drie Fonteinen

, , Inga kommentarer

Nyligen har flera nya öl från Drie Fonteinen dykt upp på svenska krogar, bland annat två bärlambic med lingon respektive blåbär i ett samarbete med deras svenska importör Brill. Dessa dyker också upp i nästa veckas webblansering på Systembolaget. Dessutom har de nyligen släppt en efterlängtad utgåva av Oude Geuze Vintage på Systembolaget som jag också passat på att prova.

Min nya hemstad Linköping visade snabbt upp att det minsann finns ett stort lambicintresse här också. Utmärkta krogen De Klomp brukar sälja smakprov av några roliga flaskor på torsdagar och häromveckan var det fyra nya öl från Drie Fonteinen som stod på menyn. Batch 5 och 6 av den sherryfatlagrade Zenne y Frontera samt två bäröl som tagits fram i samarbete mellan Drie Fonteinen och deras svenska importör Brill.

Jag beställde såklart in alla fyra, och började med de två batcherna av Zenne y Frontera. Jag provade den första utgåvan när den kom till Sverige för fyra år sen, och recension av den kan man läsa här: Länk. En fantastisk öl då! Bartendern på De Klomp menade att det var ganska subtila skillnader på batch 5 och 6, men jag tyckte att de var ganska tydliga när man satt med båda glasen framför sig.

Batch 5 var lite vresig, sur och kantig och väldigt långt ifrån den stora upplevelse som den första batchen bjöd på. Inte odrickbar på något vis, men bredvid batch 6 bleknade den. Batch 6 var nämligen rund och fin med härligt mjuk syrlighet och fina toastade toner. Påminde en hel del om första batchen.

Sen var det ju lingon- och blåbärslambicerna, Rode och Blauwe Bosbes. 440 gram lingon per liter öl i Rode Bosbes och 350 gram blåbär per liter öl i Blauwe Bosbes. Båda gjorda med ung lambic, bär och lite vört för att hjälpa flaskjäsningen. Både lingon och blåbär är bär som jag lärt mig att tycka om först på senare år och båda bären gör sig bäst med en portion sötma i min mening, oavsett om det är rårörda lingon eller blåbärspaj.

Jag har ändå uppskattat en del syrliga blåbärsöl förut, men många blir väldigt skogiga i smaken. Så även här, det påminner mycket om doften som blir när man drar handen genom blåbärsris. Mycket skog, lite bär och en aning kärvt. Det blir samma historia med Rode Bosbes, men med ännu försiktigare bärighet. Nja, jag är långt ifrån övertygad, men det skulle vara väldigt intressant att se hur de utvecklar sig med ålder.


Vidare till den nyhet som kom på Systembolaget för några veckor sen. När jag plockade ut mina flaskor med Oude Geuze Vintage på Systembolaget vid Gyllentorget i centrala Linköping samma dag som min beställning anlänt butiken påpekade säljaren att den verkade poppis, det var många som hade hämtat ut beställningar av den.

Jag tänker nog spara på mina flaskor ett tag, men en var jag ju tvungen att öppna nu för att kolla läget. Direkt när jag tagit av grimman så sköt korken upp i taket med en rejäl smäll. Blev till och med ett färgmärke i taket, även om det gick bort direkt med en trasa. Tur att man har vanan inne att rikta korkar i ofarlig riktning. Nåja, ingen öl skummade upp trots trycket i flaskan så det var bara att i lugn och ro hälla upp i ett glas.

Det är en smakrik geuze i glaset med fin rondör i botten som redan nu visar på fin utveckling och begynnande mognad. Mjuk syra med mogen fruktighet och milda fattoner. Väldigt trevlig öl! Är det värt att betala tre gånger mer än för en vanlig Oude Geuze? Ja, det tycker jag, om man har plats i plånboken för det. En så här bra geuze är en riktigt fin upplevelse.

Som sagt, Rode Bosbes och Blauwe Bosbes kommer i Systembolagets webblansering på torsdag och kommer att kosta 399 kr styck. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar