Ölrecension: 3 Fonteinen Zenne y Frontera

, , Inga kommentarer


Under Drie Fonteinens Open Door Days i början av september ifjol släppte de en ny, unik kreation vid namn Zenne y Frontera. Namnet har sin förklaring i vad själva ölet är för något, nämligen lambic som lagrats i ett år på 40 år gamla Oloroso- och Pedro Ximénez-fat. Zenne för platsen där ölet kommer ifrån, Frontera för platsen där faten kommer ifrån. En öl tänkt för att överbrygga gapet mellan öl och vin. Nu har flaskor letat sig fram till Akkurat, som är den enda krog utanför Belgien som har fått in ölet. Därmed hög tid för en recension!

Det här är inte riktigt en geuze i meningen en blandning av lambic av olika ålder, utan det är en ung lambic som lagrats på 40-åriga Oloroso- och PX-fat. Totalt rör det sig om nio Olorosofat och tre PX-fat, vilket har gett lambic till omkring 4000 flaskor. Akkurat fick nyligen in 60 stycken, varav cirka hälften var kvar vid mitt besök.

Det här är en öl som behöver dekanteras och luftas för att hitta sin fulla potential, vilket också personalen på Akkurat gör åt en.Väl i glaset bjuder det på en arom som man kanske inte är helt van vid från lambic, med toastade toner, sherry, druvor och russin. Mjuk men invecklad, så man skulle kunna spendera mycket tid på att identifiera alla toner i doften.

Smaken är inte heller riktigt vad jag väntade mig och här börjar man minnas intentionen med att låta ölets och vinets värld mötas. Smaken är inledningsvis mjuk med fruktiga toner av sherry och druvor. Funkigheten är tillbakadragen, medan de toastade tonerna från doften hittar fram igen. Syran kommer först i avslutningen men är mild och angenäm.

Jag samtalade med en äldre herre bredvid mig vid baren och bjöd honom på ett smakprov. Han var först tveksam till att ta emot det då han tyckte att han på äldre dagar börjat få svårt för att hantera syran i lmbic. När han väl ändå provade blev han mycket nöjd med den milda syrligheten i ölet och tyckte det var mycket gott. Jag hoppas du fick kul på festen du skulle vidare på sen.

En flaska på Akkurat går loss på 695 kr och Stene har intygat att priset inte kommer att höjas. De prisrapporter jag har hört från Belgien anger priser kring €50 där nere.

Helt klart en upplevelse!

(Sheryfaten har för övrigt blivit återfyllda så det kan komma mer av denna öl.)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar