Bal(l)t öl på Tallinn Craft Beer Weekend

, , Inga kommentarer

Under helgen som gick arrangerades Tallinn Craft Beer Weekend, en festival som plockat de bästa bryggerierna från Estland, slängt in några ryska och lettiska toppbryggerier i mixen och toppat med några internationellt erkända bryggerier och fantombryggare från bland annat USA, Storbritannien och Danmark. En balt tillställning där det var lett att hitta bra öl!

Det här var andra året som TCBW arrangerades men första gången jag besökte det hela. Det var till och med första gången jag satte min fot i Baltikum. Den fotnedsättning blev dock några timmar senare än planerat. Tjock dimma över Tallinn på torsdagsmorgonen gjorde att vårt lilla propellerplan fick vända tillbaka till Arlanda efter att ha tagit några varv över Tallinn. Efter en stunds väntan på marken kom klartecken för ett nytt försök och den gången gick det bättre.

Upplägget liknar det på Copenhagen Beer Celebration, på så sätt att en biljett för inträde och därefter fria smakprov samt att varje utställare har två kranar att servera sin öl på. Till skillnad från CBC som kör med två pass per dag var det däremot bara ett pass per dag i Tallinn, men alla utställare bytte sina fat ungefär halvvägs genom passen. Ölmässigt kan man väl säga att det blev som två pass per dag ändå alltså. Med 31 deltagande bryggerier och fantombryggerier var de sex timmarna per dag alldeles tillräckligt för att prova sig igenom det man ville prova, ta sig en matbit och hinna med det man vill prova efter ölbytet. 


Bakom festivalen står estniska Põhjala och det var också de som var ett av de mest imponerande bryggerierna under helgen. Huvudbryggaren Chris Pilkington arbetade tidigare på Brewdog och man kan ana en del influenser därifrån i Põhjalas öl men också med tydliga estniska idéer så som den häromkring närmast obligatoriska rågölen bland sina huvudöl. På festivalen ställde de främst upp med sina specialare, bland annat festivalens kanske allra bästa öl, Odravein Bourbon BA.

De två ryska bryggerierna, AF Brew och Bakunin, stod också ut. Åt båda håll. Medan de både bidrog med några av festivalens sämre påhitt till öl väljer jag att komma ihåg deras mer lyckade öl där några hade kunnat bli kioskvältare i Sverige. AF Brew Mosaic IPA hörde till fredagens bästa öl och Bakunin Eclipse åstadkom samma bedrift på lördagen. Den ryska marknaden var tydligen även viktig för flera av de estniska bryggerierna så det rör på sig även hos den stora grannen i öst.


Bland festivalens, för svenska öldrickare, något mer välkända bryggerier märktes bland annat Cigar City, Boneyard, Stone, Buxton, Mikkeller, Beavertown, De Molen, Brew By Numbers, Brewdog, To Öl, Lervig, All In och Loverbeer. I de flesta, men inte alla, fall levererade de ungefär vad man kan vänta sig av dem.


Om man inte var vegetarian var också matutbudet bra, om än begränsat till tre olika försäljare. När en av dem är fantastiska Burger Box spelar det inte så stor roll att det inte fanns så många andra att välja på. Deras burgare är nämligen heeelt fantastiska!

Dessutom gott om sittplatser, gott om ställen att skölja sitt glas, o-gott om köer (förutom till Burger Box kring mitten av passen), gott om toaletter (bajamajor, om man ska vara sanningsenlig) och i stort sett ingen risk att bli utan en öl man ville prova. Festivalbiljett, boende och resa gick inte heller på några större pengar och för den som ville få allt arrangerat ordnade svenska importören Original Brands också en gruppresa över helgen, också den till vad som verkade vara ett bra pris.


Pricken över i:et var att utflyttade britten Phil och hans fru (?), som jag missade namnet på, satte upp en liten och högst inofficiell Tallinn Crap Beer Weekend, med ett bord byggt av några backar, plastglas och sju PET-flaskor med makrolager från bland annat Vitryssland och Ryssland, utanför lokalen inför lördagens öppning. Inte det minsta gott men ett kufiskt inslag och en kul motpol till "hipsterölen" som serverades inomhus.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar