Ölstaden Tallinn

, , 1 kommentar

Under helgen i Tallinn använde vi förstås tiden runtomkring Tallinn Craft Beer Weekend till att utforska Tallinn ur ölperspektiv. För min egen del blev jag positivt överraskad i det stora hela, även om det också fanns ställen som knappast behöver besökas. Att många av de bättre ställen ligger inne i gamla stan eller bo gångavstånd därifrån gör också att det är lätt att utforska öllivet till fots.

Kombinationen av närheten till vårt boende och det tidiga öppnandet gjorde att Hell Hunt blev vårt första besök. Deras öl (och cider) under eget namn konstaterade vi ganska fort att man kan hoppa över och det internationella utbudet är inte särskilt upphetsande för en svensk. Däremot har de flaskor från en dryg handfull estniska småbryggerier vilket gör att det trots allt kan vara värt ett besök.

Vidare till Põrgu som ligger i en källarlokal mittemot en gammal kyrka. Sightseeing! När man väl lyckats dra ut någon av de tunga stolarna med solida stålramar kan man kika runt i en omfattande ölmeny. Mycket importerat men också mycket estniskt, framförallt mycket från de bättre bryggerierna. Här finns också några kranar med bland annat öl under eget namn som var riktigt bra. Här hade jag gärna hängt mer men öppettiderna var inte helt kompatibla med vårt schema i övrigt.


Flera av pubarna har egen mat men vill man gå till en riktig restaurang kan jag rekommendera ett besök på Von Krahli Aed som ligger mycket nära Põrgu. Just under veckan för vårt besök hade de en specialkomponerad trerättersmeny som matchats med tre öl från Põhjala. Det helt perfekt pocherade ankägget i förrätten imponerade riktigt mycket, även om smakkombinationerna inte var helt balanserade. Deras vanliga meny kan se något enkel ut men om den håller samma tekniska nivå som den här specialmenyn lär man inte ångra ett besök. 

Just Põhjala har också ett eget ställe, Speakeasy. Ett litet krypin som är extremt enkelt inrett med spånskiveväggar och stolar som verkar vara hämtade från en skola, men också med en större uteplats. Här serveras förstås flera av deras egna öl både på kran och flaska, samt att de har en del flaskor från ett fåtal vänbryggerier, bland annat Lervig. Det riktigt fina här är att även om de inte har någon egen mat så kan man beställa mat från grymma Burger Box som ligger vägg i vägg. Det finns till och med en liten lucka i väggen in mot det Burger Box som man får sin levererad igenom.


Ställen som Beer House och Brewery Õlleklubi springer man lätt förbi när man går runt i gamla stan men man bör inte spilla sin tid på dem. Ölen på dessa bryggpubar är nämligen inget att ha. Möjligen kan man gå in Beer House och ta en pretzel med superstark senap, bara för den upplevelsens skull.

Sist men inte minst är Koht verkligen värt ett besök. Som ett litet vardagsrum med en bar, och som håller öppet väldigt sent om man gillar att bärsa till morgontimmarna. För att vara så litet har det väldigt mycket öl, både på fat och flaska samt med stort fokus på estnisk öl och cider. Vägg i vägg ligger också en liten ölbutik som verkar vara en av de bättre i stan. Själva puben ligger innanför och är väldigt anonym utifrån, men har du gått till Lai 8 och hittat ölbutiken så har du hittat rätt.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant med ölrevolutionen som sker i nya länder nu. Ibland ojämn kvalite', men spännande och ofta bra priser.

    Någon som har koll på någon blogg som skriver om öl i Östeuropa?

    /Roine

    SvaraRadera