Ölrecension: Nynäshamn Bourbon Bötet Barley Wine

, , Inga kommentarer
Nästa vecka släpps en öl som nog många med mig har hoppats på skulle dyka upp, nämligen en bourbonfatslagrad variant av Nynäshamn Bötet Barley Wine. Jag har haft möjlighet att testa ölet redan nu och kan väl bara säga att det har varit rättfärdigade förhoppningar.

När krogen Man in the Moon fyllde 20 år gjorde Nynäshamn en väldigt limiterad bourbonlagrad variant av sin Bötet Barley Wine. Så limiterad att det bara fanns ett enda fat (eftersom den lagrats på ett litet bourbonfat). Då blev den väldigt hyllad.

Nu har Nynäshamn haft den goda smaken att återigen lagra Bötet på bourbonfat men den här gången i lite större skala. Hela 6000 flaskor á 25 cl kommer att släppas på Systembolaget den 22/4. Ölet som bryggdes 2014 har först fått mogna på ståltank och har sedan lagrats på bourbonfaten.

Det här är ingen bourbonbomb utan ett barley wine som i första hand smakar just barley wine, med extra toner av bourbon, vanilj och ek. Ungefär vad man förväntar sig av en kreation från Nynäshamn, som sätter stor stolthet i att göra balanserade öl. 

Doften är något anonym, vilket även olagrad Bötet kan vara emellanåt men i smaken öppnar nyanserna upp sig. Karamellen, fudgen och frukten från grundölet har fått nya smakvänner i en bourbonton som främst ligger i början av smaken, en vaniljton i mitten och en ekton som ligger i bakgrunden hela vägen. Eken ger också en lätt strävhet som gör ölet stramare och minskar upplevelsen av sötma.

I eftersmaken får ektonen sällskap av en lätt humlig ton, men ölet har en väldigt mild beska. Tillsammans med att sötman inte heller är särskilt stor ger det en stor kontrast i smakintensiteten jämfört som gör att det känns en liten aning tunt i avslutningen, men den detaljen är också det enda jag har anmärka på.

När Bourbon Bötet släpps kommer det att kosta 44,60 kr per flaska. Det är några kronor för 25 cl öl, men det kommer det också vara värt om man gillar Bötet.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar