Att dricka öl i säsong och på plats

, , Inga kommentarer
En del öl går förstås att lagra men de allra flesta är trots allt sådana som är bäst att dricka färska. En del kommer bara som fatöl, vilket inte ens ger konsumenten ett val kring när den ska drickas. Visst finns det riktigt bra öl som är tillgängliga året om, men många öl som erbjuder smakupplevelser i världsklass får vi kanske bara chansen att dricka vid något eller några tillfällen om året. Det är inte bundet till årstiderna, men det blir ändå en sorts säsongsvara.

När Akkurat kör Frankenfestival och serverar utmärkt tysk pilsner, vollbier, kellerbier, märzen, rauchbier och så vidare i veckorna två är det den kanske enda chansen på hela året att inom Sverige kunna dricka öl av de typerna i absoluta toppkvalitet. När Omnipollo trycker ut en ny batch Astral är det en av få chanser att dricka riktigt bra IPA på fat som man vet är tokfärska. När Pilsner Urquell drar upp ofiltrerad och opastöriserad öl till Sverige, ja då gäller det att passa på.

I vårt globaliserade samhälle är vi vana att kunna få vad vi vill, när vi vill. Och visst kan vi köpa tomater mitt i vintern, men vill man ha riktigt goda tomater, ja då gäller det att köpa dem när de faktiskt är i säsong. Lite så är det också med öl. Vissa typer av öl i alla fall.

Några årstidsbundna säsonger är det inte riktigt tal om, även om vissa saker händer samma tid varje år. Ytterligare en liknelse med frukt och grönt är att man i många fall kan resa till platser där "säsongen" för en viss typ av öl är betydligt längre, eller finns året runt. Åker man till amerikanska västkusten hittar man grym IPA utan problem. Åker man till södra Tyskland kan man dricka lageröl i toppklass. Åker man till Pilsen kan man dricka ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell på plats. Året runt.

Att det i det här så globaliserade samhället finns kvar såväl lokala och regionala specialiteter som kan dyka upp i Sverige någon gång per år och som annars är något man måste resa för att uppleva, det är något som bidrar väldigt mycket till min uppskattning för öl. Det blir mer naturligt och i samma veva också mycket mer romantiskt. 

Bra öl har vi på hyllorna och i kranarna för jämnan, och en del öl kan man spara i flera månader eller till och med år, men några av de där allra bästa upplevelserna måste man vara närvarande där och då för. Jag bryr mig inte så mycket, tror jag i alla fall, om hur många (eller få) flaskor som görs av en öl eller hur mycket hype den har fått. Däremot tycker jag att den där känslan av att det man dricker bara finns under just de dagarna och sen inte igen förrän nästa år, eller att det bara finns på den plats man har rest till, är svårslagen.

Skulle det inte vara bättre om de här upplevelserna var tillgängliga året runt? Ur någon sorts sensorisk synpunkt, så visst, men charmen skulle försvinna. Vi har trots allt ändå tillgång till en hög nivå på det mesta under hela året. Men så kommer de här tillfällena då man får det där lilla extra.

Nåväl, det hela är bara en liten betraktelse på något som jag tycker om med vår ölvärld. Vad tycker ni?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar