Portersteken öppnar bryggeri [april, april...]

, , 7 kommentarer
Nästa tillskott på Uppsalas bryggerikarta blir Porterstekens egna bryggeri. När kontraktet för lokalen nu är påskrivet och utrustning är beställd kan jag äntligen gå ut med denna nyhet. De första ölen väntas släppas till nästa vår, beroende på hur lång inkörningsperiod som behövs när utrustningen väl är på plats.

Det är en gammal dröm som nu går i uppfyllelse när jag får starta min egen bryggeriverksamhet. Pengarna kommer ur egen ficka och från en lokal ölälskande investerare. Med ett bryggverk på 1000 liter samt två 500-literstankar, två 1000-literstankar och åtta 2000-literstankar hoppas jag på kunna komma upp i en produktion om cirka 200 000 liter på något års sikt. När det händer finns plats i lokalen för ytterligare några kombitankar för att växa ytterligare.

Ölen kommer att serveras på fat och burk, inledningsvis runtom i Uppsala samt på svenska toppkrogar som Akkurat, Oliver Twist, The Rover m fl, samt export till Spanien, Storbritannien och USA. Vi siktar på att ha fyra-fem året-runt-öl, bland annat en svart saison med mandarinskal, en rosmarin-IPA, en chiligose och en ginfatlagrad mangostout i folkölsstyrka.

Under mina sex år som ölbloggare har jag besökt mängder av bryggerier med något av en dold agenda om att lära mig olika lösningar att applicera i mitt framtida bryggeri. Samtidigt har jag alltså utbildad mig till ingenjör för att komplettera den tekniska biten. 

I och med detta kommer aktiviteten på bloggen att dras ner något men den kommer att leva kvar. Då jag har anställda bryggare redan från början kommer inte jag själv behöva jobba 18 h om dygnet i bryggeriet för att det ska gå ihop.

Håll utkik efter Portersteken Brewing omkring det här datumet nästa år.


7 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson1 april 2016 kl. 17:14

  Lycka till med bryggeriet. Kommer ingen av ölen att hamna på Systembolagets hyllor?

  SvaraRadera
 2. Garbage Pale Ale Kid2 april 2016 kl. 10:13

  Portersteken Brewing hade iaf varit det hårdaste bryggerinamnet på länge..ha ha.

  SvaraRadera
 3. Stilpoäng på ölsorterna. Är dock ganska säker på att jag redan prövat minst ett par av dem på Omnipollos Hatt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vore ju konstigt om man hade blivit först med en ginfatlagrad mangostout på 3,5 %.

   Radera
 4. Sven-David Svensson2 april 2016 kl. 14:05

  Bra och trovärdigt 1:a April skämt.

  SvaraRadera
 5. haha jag tänkte skriva in och kraftigt avråda från att kalla det Portersteken Brewing då det låter sjukt tattigt på engelska.

  SvaraRadera